УТОРАК, 30. 3. 2021 - 09:33

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

На Колеџу Светог Саве у Аустралији засијао Крст

На куполи Колеџа Светог Саве засијао је Крст - у недељу, 28. марта 2021. године, Крст је освештан и постављен, а на овој свечаности Епископ Силуан је истакао да је отварање наше прве школе у Аустралији успех целе наше заједнице на петом континенту. Опширније у наставку.

Митрополија аустралијско-новозеландска

 

У недељу 28. марта, другу недељу поста – Пачисту, на Колеџу Светог Саве, служена је Света Архијерејска Литургија.

Светом Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Господин Силуан уз саслуживање Епископа канберског Г. Георгија Руске Заграничне Православне Цркве, протојереја-стварофора Николе Билића, протојереја: Саше Стојановића и Горана Ћећеза, протођакона Александра Котларова и Петра Мракића и ђакона Милоша.

Прислуживали су ипођакони и чтечеви из Сиднејског намесништва.

На Светој Литургији је одговарао Руски православни мушки хор Аустралије.

Након заамвоне молитве уследила је свечана литија до куле Колеџа Светог Саве где је освећен а затим и свечано подигнут Крст на кулу Колеџа Светог Саве уз торженствено појање црквене химне: „Крсту Твоме поклањамо се Владико и Свето Васкрсење Твоје славимо“!

У својој беседи Епископ је истакао да је отварање наше прве школе успех целе наше заједнице на петом континенту и пожелео свима срдачну добордошлицу на овај историјски тренутак за нашу школу, поздравивши најпре Епископа Георгија, затим уважене званице Његову Екселенцију Генералног Конзула Руске Федерације Г. Игора Аржаева, и представнике Амбасаде Републике Србије, госпођу Ивану Исидоровић, затим Кумове Колеџа уз неизмерну захвалност за њихову љубав, бригу и подршку, потом прву директорицу госпођу Николау заједно са учитељицама благодарећи им на њиховом посвећеном раду, затим Руски православни мушки хор Аустралије за дивно појање на Литургији којим су нас уздигли на небеса и учинили да се осећамо као изасланици кнеза Владимира, затим Одбору Колеџа и пододборима који су својим неуморним радом учинили да наша визија постане стварност, претходницима, блаженопочившем Епископу Милутину и Епископу Иринеју, породици Стегњајић која је донирала крст за кулу и свима који су уложили време, новац и труд како бисмо отворили нашу прву српску школу у Аустралији.

На крају Епископ је поздравио и децу, нагласивши да је ова школа направљена за њихово академско и духовно образовање, за њихов приступ Христу, да осете Христа у свом животу и имају Његову снагу и заштиту на свом путу, упутивши сваки благослов родитељима који су уписом деце подржали Колеџ Свеотог Саве верујући у његову визију а то је пут који води у живот, живот вечни, живот у изобиљу како нам Јеванђеље говори.

Након Свете Литургије и освећења и подизања крста, уследио је свечани ручак у парохијском дому Саборног храма Светог великомученика Георгија у Кабрамати.

Повезане вести

Вести