НЕДЕЉА, 21. 3. 2021 - 16:06

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Владика Фотије: Активно учествујте у животу и мисији Цркве

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 20. марта 2021. године, на Теодорову суботу, свету архијерејску литургију у храму Светог архангела Гаврила у Међашима код Бијељине.

Епархија зворничко-тузланска

Саслуживали су протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намесник бијељински; јереј Младен Пантић, парох међашанско-трњачански; и протођакон Богдан Стјепановић уз велики број деце и верних који су приступили светој тајни причешћа.

Честитајући празник у спомен Светог Теодора Тирона и почетак поста, Владика је захвалио приложницима звона и свему народу који активно учествује у животу и мисији Цркве и подсетио вернике да се - поготово у време поста - старају већма о духовним трпезама него земаљским, да посећују цркву своју чувајући веру православну и светосавље.

- Постимо, драга браћо и сестре, и Богу се молимо. Постимо да будемо добри и честити људи, да будемо људи бољи него што смо јуче били, да слабости које имамо превазилазимо управо постом, молитвом и светим причешћем. На тај начин постајемо слични светитељима. И они су били обични људи, али су подвигом вере, љубави, молитве и трпљења достигли да их фрескопишемо у нашим храмовима, беседио је епископ Фотије.

У току свете Литургије, по заамвоној молитви, Преосвећени Владика је освештао три нова звона за храм у Међашима, а приложнике одликовао архијерејском похвалницом. Нова звона за храм су приложили Младен и Радмила Симић из Међаша (мало звоно); браћа: Милорад, Жарко и Борисав Ђорђић (средње звоно) и Петар Секулић, Милорад Мишић и Милутин Лазић са синовима Бранком и Љубишом (велико звоно). Посебно - за велику помоћ у изградњи светог храма у Међашима - архијерејском похвалницом одликовани су Добривоје Милановић и Златан Лазаревић из Међаша. ​Парохијског свештеника јереја Младена Пантића Епископ је одликовао достојанством протонамесника.

Повезане вести

Вести