СУБОТА, 27. 2. 2021 - 15:12

Извор: Покровска црква у Београду

Служен парастос некадашњем старешини Покровског храма

У суботу 27. фебруара 2021. године у Покровском храму на Звездари служен је једанаестогодишњи парастос почившем проти Миодрагу Миловановићу, дугогодишњем свештенику и некадашњем старешини Покровске цркве, саопштило је братство овог светог храма на својој интернет-страници.

Покровска црква у Београду

Парастос су служили протојереји-ставрофори Јовица Вићентијевић старешина Храма, Стеван Станковић бивши старешина, Јован Милановић и јереј Михаило Рапајић. Помену су присуствовала и протина духовна чада, бележи прота Драган Предић који нас подсећа на животопис проте Милета.

Крстоносни протојереј Миодраг Миловановић познат као “прота Миле”, рођен је 1913. године у селу Доња Трепча, срез Љубички, округ Руднички. Завршио је шесторазредну Богословију у Сарајеву 1935. године, а, а наредне, 1936.године, рукоположен је у чин ђакона и презвитера од стране тадашњег Епископа жичког Николаја (Велимировића). Пред сам почетак Другог светског рата, одликован је Орденом Светог Саве III реда. На Теолошком факултету Универзитета у Београду дипломирао је 1943. године, а 1952. године Епископ шабачко-ваљевски Симеон га је одликовао протојерејским чином. На Философском факултету у групи Класичне филологије дипломирао је 1956. године.

Служио је као парох у Брезни таковској и у Бранковини, 1950. године постављен је за пароха и Архијерејског намесника у Шапцу, а 1959. године - за пароха Саборне цркве у Београду. Након тога, 1967. године одлази за пароха у Аустралију, у државу Викторија, а по повратку у Београд 1969. године, постављен је за секретара Епархијског управног Одбора Архиепископије београдско-карловачке као и за Архијерејског намесника града Београда. Од 1974. године ради и као Директор Патријаршијске управне канцеларије. Као пензионер, године 1977. примио је дужност пароха при храму Покрова Пресвете Богородице у Београду. В. д. секретар Београдске црквене општине и духовник манастира Ваведење у Београду постаје 1990. године, а потом, од 1995. године наставља само са духовним радом у Световаведењском манастиру. Блаженопочивши Патријарх српски Павле одликовао је Проту Милета Напрсним крстом 1996. године. Његов пастирски рад никада није престајао.

Нека му је вечна памјат и Бог да му душу насели у Царство Своје где праведници почивају.

Извор: Покровска црква у Београду

Повезане вести

Вести