СУБОТА, 30. 1. 2021 - 17:57

Извор: Епархије сремскa

Савиндан у Сремским Карловцима

Бити дете и наследник Светога Саве значи увек и на сваком месту сведочити љубав Божију. Особито је то важно у времену у ком смо се нашли опхрвани разним искушењима и болестима. Стога је прослава Светога Саве у Сремским Карловцима, особито ове године, представљала једно свето заједничко дело молитве Светитељу Сави, да данас више него икад он буде наш путеводитељ.

Епархије сремскa

У уторак 26. јануара 2021. године у 17:00 часова служено је у Саборној цркви празнично вечерње са петохлебницом. По завршетку истог, полазници веронауке из Основне школе ,,23 октобар“ уз учешће дечјег хора Саборне цркве ,,Слаткопојци“ извели су свој светосавски програм. Сви су по окончању програма награђени пакетићима, које је спремила управа Саборне цркве.

Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Господин Василије, Епископ сремски, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Петровића и Бранислава Поповића, архимандрита Арсенија (Матића), протојереја Јована Милановића, в.д. ректора Карловачке богословије, протосинђела Клеопе (Стефановића), протонамесника Радослава Радовановића и јереја Станка Лакетића, као и ђакона Горана Власца и Ђорђа Милидрага.

Свету Литургију је украсило и рукоположење у свештени чин ђакона, дипломираног теолога Марка Јелисавца, вероучитеља из Сремске Митровице, као и рукопроизвођење у чин чтеца ученика V разреда богословије, Стефана Зеленковића, Саве Глигића и Горана Карталије. Након тога, уследило је уручивање пригодних светосавских поклона као и послужење за учитеље и професоре Основне школе и Карловачке гимназије у просторијама Црквене општине.

Истог дана, у 18:00 часова служено је вечерње богослужење а сат времена касније одржана је светосавска академија у свечаној сали Богословије. Свечаност је започела поздравним словом оца ректора, након кога је уследила беседа г-дина Ивана Неђића, професора приправника у овом просветном заводу СПЦ. Потом је уследио традиционални културно-уметнички програм који су карловачки богословци приредили из љубави према Светом Сави и његовом наследнику, Светом Арсенију. Републику Србију је представљао изасланик директора Канцеларије за вере Господина Владимира Рогановића, Господин Марко Николић, као и Генерални секретар Скупштине Војводине Господин Никола Бањац, те Председник општине Сремски Карловци Господин Александар Саша Стојкечић. Свечаности је поред бројних званица присуствовао кум Господин Александар Црногорац.

Пред крај академије, с обзиром да због епидемије није организована централна прослава у гимназији,  директор Карловачке гимназије Господин Бранко Стојков, доделио је одликовања – сребрњаке ученицима Карловачке гимназије који су према мишљењу комисије гимназије написали најбоље радове на тему Светога Саве, а које је наградио Преосвештени Епископ сремски Господин Василије  На крају академије уследило је уручење пригодних награда истакнутим ученицима богословије. Награђени су најбољи темати као и ученици који су ревносно вршили разна ваннаставна послушања. Када желимо да дочарамо важност послушања, најчешће се позивамо на речи: ,,Послушање је изнад поста и молитве“. Уручена је награда најбољем ученику Богословије, као и ученику који је по мишљењу професора, али и својих другова, понео титулу ,,Чисто срце“. Ове године имали смо необичну ситуацију, па је за најбољег ђака као и за ,,чисто срце“ био један исти ученик, матурант Сава Глигић.

По свршетку академије, уследило је и послужење славске вечере као и слово  ректора о значају неговања братске љубави као и о умешности показивања исте. Отац ректор нагласио је да морамо имати међу собом братску љубав, јер је и Господ рекао:,, Имајте љубав међу собом, јер ће по томе познати да сте моји ученици“. Отац ректор је свим гостима уручио и икону Светитеља Саве и Арсенија, иначе, први резултат рада дуборезачке секције у богословији.

Овај празнични дан у нашој школи крунисан је примањем плакете „Понос“. Наиме, Генерални секретар Скупштине АП Војводине, Г-дин Никола Бањац, уручио је Карловачкој богословији плакету „Понос“, коју покрајинска Скупштина додељује у знак захвалности и за нарочите заслуге у неговању сећања на датуме од изузетног значаја за Аутономну покрајину Војводину, 15. мај 1848. и 25. новембар 1918. године. Тако је наша школа постала један од стотину носилаца овог високог признања која се симболично додељују у спомен на 100 година од присаједињења северних српских области Краљевини Србији.

Повезане вести

Вести