ПЕТАК, 29. 1. 2021 - 19:59

Извор: Задужбина Хиландара

Игуман Хиландара отац Методије на Савиндан: Исправљајмо себе

Поводом празника Светог Саве, игуман Свете царске српске лавре Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије упутио је поруку српском народу, у којој је указао да је једини начин да се исправи цело човечанство - ако свако буде самог себе исправио!

Задужбина Хиландара

Отац Методије је рекао да је Свети Сава пронашао савршен склад између духовног и материјалног - у монашком чину оставио је сва блага овога света, али истовремено је - и градио и стварао.

У поруци је отац Методије подсетио да је Света Гора запамтила Светог Саву, иако је прошло пуно времена од кад је он ту живео - што се видело и приликом обележавања 800 година његове хиротоније за првог архиепископа аутокефалне Српске Цркве када су Светогорски оци са радошћу прихватили предлог братства Хиландара да се у Саборном протатском храму, уз учешће свих игумана 20 Светогорских манастира одслужи Саборна Литургија у част Светога Саве.

Осврнувши се на актуелну здравствену ситуацију у свету и код нас, отац Методије је истакао да је вера сада на великом испиту - "Ми православни хришћани морамо у оваквим околностима да покажемо већу веру него сви остали. И за ово нам је најбољи пример Свети Сава", истакао је игуман Хиландара.

Повезане вести

Вести