СРЕДА, 4. 11. 2020 - 18:54

Извор: Eпархија врањска

Патријарху Иринеју додељен Орден Преподобног Прохора Пчињског

У јубиларној години прославе 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског поводом манастирске славе додељен је Орден Преподобног Прохора Пчињског Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју.

TВ Храм

На састанку дела Епархијског савета Православне епархије врањске 29.  октобра 2020. године, а на предлог Епископа врањског господина Пахомија, донета је Одлука да се Орден Преподобног Прохора Пчињског додели Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју.

Истог дана Одлука је електронском седницом подржана од стране свих чланова Епархијског савета.

Због спречености, да Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј прими Орден на дан славе Св. Прохора Пчињског 1. новембра 2020. године, Орден ће му бити уручен првом пригодом!

Епархијски Савет Православне епархије врањске на својој редовној седници од 23. фебруара 2019. године,  донео је Одлуку да Православна епархија врањска устроји следећа ордења:

Орден Преподобног Прохора Пчињског додељиваће се за вишестрани допринос у оквиру православних вредности и врлина; за добро дело и богослужбено залагање.

- Графички изглед ордена: са једне стране икона Преп. Прохора Пчињског, а са друге стране комплекс манастира;

Орден Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског додељиваће се на пољу богословске науке и културе (теологија, философија, књижевност и друге дисциплине).
- Графички изглед ордена: са једне стране икона Преп. Јустина, а са друге стране комплекс Свеправославног центра;

Орден Светих Сурдуличких мученика додељиваће се за неговање националних и културних вредности (духовних и материјалних); за неговање човекољубља и братољубља.

-  Графички изглед ордена: са једне стране икона Светих Сурдуличких мученика, а са друге стране слика Костурнице.

О предлогу за доделу ордења одлучиваће Комисија коју именује Епархијски савет.

Одлуку Епархијског Савета Православне епархије врањске, о устројавању ордења Православне епархије врањске,  одобрио је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве на својој седници од 18. априла 2019. године АС. број 410/зап. 250.

Повезане вести

Вести