УТОРАК, 27. 10. 2020 - 16:29

Извор: Слово љубве

Патријарх Иринеј увеличао торжествено сабрање у Рушњу

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј богослужио је на празник свете Петке у цркви посвећеној овој светитељки у насељу Рушањ.

ТВ Храм

 

Патријарх је најпре освештао живопис Храма. Током Литургије, Поглавар СПЦ је рукопроизвео старешину храма у Рушњу, јереја Александра Грујића, у чин протојереја, за његов дугогодишњи плодоносан рад и труд у овој светињи, како на духовном, тако и на градитељском пољу у славу Господа.

Његова Светост се, беседећи о светој Петки, осврнуо на породичне односе и значај васпитања деце истакавши да су први васпитачи детета - родитељи. Зато Црква апелује увек на родитеље да буду васпитачи, да сваки дом буде мала црква, која има своју икону, кандило. "У таквој домаћој цркви је расла Света Параскева", казао је Патријарх.

Храм у београдском насељу Рушањ почео је да ниче 1998. године, када је темеље освештао блаженопочивши Патријарх Павле. Богослужења су почела 2002. Ову Цркву је освештао Његова Светост Патријарх Иринеј 6. новембра 2011. године.

На крају Свете Литургије Патријарх Иринеј доделио је великим приложницима за живописање храма патријарашке грамате. Граматама су одликовани: г. Ненад и гђа Татјана Симић, г. Благоја Мирковић, г. Иван Ракић, г. Душан Масникоса, г. Илија Дедејић и г. Светозар Трајковић.  

Његовој Светости Патријарху Иринеју саслуживали су протојереји - ставрофори Бранко Митровић и Зоран Грујић, протојереј Александар Петровић, јеромонах др Амвросије (Весић) и јереј Александар Грујић, протођакони Стеван Рапајић и Радомир Перчевић и ђакони Радован Мићић и Драган Танасијевић.

Повезане вести

Вести