УТОРАК, 29. 9. 2020 - 16:19

Извор: Епархија жичка

Дани патријарха Павла у Благовештењу Кабларском

На дан када прослављамо празник Воздвижења Часног крста, користимо прилику да се подсетимо на све духовне вредности једног великодостојника чији смо и ми на срећу савременици били – на личност патријарха Павла.

Епархија жичка

Са том намером, у манастиру Благовештењу Кабларском, где је замонашен овај великан нашег рода, пре пола деценије је установљена манифестација „Дани патријарха Павла“. Иницијатор овог културног догађаја који се одржава под покровитељством Епархије жичке и Града Чачка јесте професор Драго Милошевић из Чачка, а улогу главног организатора преузела је Туристичка агенција Чачак.

Свечаност је, како доликује, отпочела светом Литургијом коју су служили архимандрит Сава (Илић), секретар Епископа жичког г. Јустина; прота Милан Филиповић, свештеник у пензији; и свештеник Драган Гаћеша, парох из Кућанаца, родног места блаженопочившег патријарха Павла. Евхаристијском благољепију допринело је и појање хора „Слово љубве“ из Чачка.

Након свете Литургије у присуству свештенства, монаштва, градоначелника Чачка г. Милуна Тодоровића, његових сарадника, верног народа, представника јавних установа и установа културе Чачка, на уприличеној свечаности манифестација је отворена културно-уметничким програмом и изложбом дуборезних крстова колоније „Крст патријарха Павла“. Годишња награда по гласовима стручног жирија припала је Стојану Топаловићу из Лучана и Николи Аранђеловићу из Чачка. Након изложбе, хор „Слово љубве“ је наступио са духовним и етно песмама.

Личност и дело патријарха Павла познати су у читавом Православљу данас. Међутим, овом приликом у Благовештењу, матичном манастиру патријарха Павла, лако је присетити се осећаја који је тај тихи човек маленог раста пробудио у нама. Он није говорио о лепоти овог земног века, већ о љубави према ближњима, о ношењу крста кроз земни живот; говорио је о томе како да будемо људи, а не нељуди. И то је остало урезано сваком Србину у сећању.

Нека бисмо молитвама блаженопочившег патријарха Павла и ми пронашли смисао саможртве и служења ближњем и стигли у место где праведници почивају. Амин.

Повезане вести

Вести