НЕДЕЉА, 1. 12. 2019 - 20:03

Извор: Радио Слово Љубве

Патријарх Иринеј: „Суштина наше вере и Цркве јесте Васкрсење Христово“

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, служио је данас, у недељу 01. децембра 2019. године, Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду.

Радио Слово Љубве

Свјатјејшем су саслуживали протојереји-ставрофори Владимир Вукашиновић, Божо Бакајлић, Милојко Топаловић, Бранко Топаловић и Петар Лукић, протојереј Војислав Костић, протођакони Радомир Перчевић и Дамјан Божић и ђакони Петар Бакајлић, Никола Мићаковић и новорукоположени ђакон Милојко Топаловић.

У току Свете Литургије Свјатјејши је у чин ђакона рукоположио ипођакона Милојка Топаловића. Том приликом исповедно писмо је прочитао протојереј – ставрофор Петар Лукић, духовнок новорукоположеног ђакона и старешина Саборне цркве у Београду.

На крају Свете Литургије Његова Светост Патријарх Иринеј одржао је надахнуту беседу у којој је поучио свештенство и верни народ. Патријарх Иринеј је рекао да смо данас у Светом Јеванђељу чули две приче, прву о исцељењу Јаирове ћерке и другу о исцељењу крвоточиве жене, која је уз то била и незнабошкиња. Али она је поверовала у Христа слушајући само приче о њему. И веровала је да само ако се додирне Његових хаљина може се исцелити. Том приликом, рекао је Патријарх, Христос није желео да њена велика вера остане непозната. Зато је и питао ко Га се дотаче. Кроз оба ова догађаја можемо видети да је суштина нашег бића у вери. „То је сила Божија у нама“ истакао је Патирјарх Иринеј и додао да нам оба ова читања показују да најпре треба да имамо веру и наду у Господа Христа. „Али та вера да не буде празна и везана за неке друге телесне и земаљске потребе. Јер Господ нас не лечи само телесно, већ нам је у причешћу дао самога Себе. Тиме Он постаје једно са нама и ми са Њим. И зато треба да се припремимо за тај сусрет са Господом“

Повезане вести

Вести