СУБОТА, 30. 11. 2019 - 10:35

Извор: Епархија канадска

Прослава јубилеја Српске Цркве у Отави, Канада

Трагом светлословља Светог Путовође

Епархија канадска

Поводом осамсто година самосталности Српске Православне Цркве, Управни одбор Црквене школске општине Светог архиђакона Стефана у Отави организовао је 23. новембра 2019. године свечану академију под називом Поетско ходочашће Светом Сави.

Вече је отворио и уводно слово одржао Драгомир Вукосављевић Вук, професор српског језика и оснивач Позоришне групе „Милош Црњански“, прве српске аматерске позоришне групе на америчком континенту. У уводном слову, у формату књижевно-историјског есеја под називом „Трагом светлословља Светог Путовође“, наглашен је значај дјела Светог Саве кроз целокупну истрију Срба до данас, са посебним нагласком на најзначајнији догађај који је одредио и инспирисао све потоње догађаје: добијање самосталности за Српску Цркву у Никеји пре осам векова.

Епархија канадска

Пред многобројним посетиоцима, поетско-музички духовни садржај извели су чланови Позоришне групе „Милош Црњански“, заједно са члановима црквеног хора под руководством диригента Илије Дубелстена. Програм духовне академије био је испуњен укрштајем српске духовне лирике са српском духовном музиком (духовна појања), као и са историјско-литерарном грађом пропраћеном видео-илустрацијама. У програму су учествовали: Црквени хор из Отаве, чланови Позоришне групе „Милош Црњански“: Никола Митрић (Растко), Жељко Зец (Немања), Давор Лакић, Марко Тодоровић, Јанко Радојичић и Драгомир Вукосављевић. Избор и адаптацију духовне лирике и прозе извршио је Драгомир Вукосављевић Вук. 

Епархија канадска

Исто вече у галерији Српског центра у Отави приређена је и изложба историјско-документарног садржаја која је пратила историју Српске Православне Цркве, као и културно-уметничку историју српске заједнице у Отави. Изложбу су припремиле породице Костић и Богдановић.

Повезане вести

Вести