ПОНЕДЕЉАК, 26. 8. 2019 - 08:44

СРБИ У КАЛИФОРНИЈИ ЧУВАЈУ СВОЈУ ВЕРУ И ОБИЧАЈЕ: Саборно прославили славу Српског Православног Храма у Сакраменту

Црква Успења Пресвете Богородице у Сакраменту (Калифорнија) по 67. пут, прославила је своју храмовну славу а у оквиру обележавања јубилеја 8 векова аутокефалности Српске православне цркве.

ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту

Храмовна слава прослављена је три дана раније како би верни народ у што већем броју могао да прослави славу свога Храма заједно са својим епархијским архијерејем, Владиком западно америчким г-дином Максимом. 

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ бихаћко-петровачки Сергије, уз саслужење Преосвећене господе Епископа: западно америчког Максима, захумско-херцеговачког Димитрија и стобиског Давида, као и бројног свештенства и свештеномонаштва Епархије западно америчке.

ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту

Епископи су у порти Храма Успења Пресвете Богородице дочекани са пуно радости и љубави, посебно од деце која су им прилазећи за благослов, даривала букете цвећа.

Храм је био испуњен верним народом, многи од њих су силом прилика заборавили матерњи језик, али чиста срца чувају и негују своју веру и традицију. Литургији је присуствовао велики број деце а велику радост причињава то што су се сва деца причестила.

ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту

Своју архипастирску беседу након прочитаног Јеванђеља упутио је Епископ стобиски Давид, који се на самом почетку своје беседе обратио свом домаћину Епископу западно америчком Максиму:

"Допустите ми да Вам на почетку захвалим на вашој саможртвеној љубави и бризи коју увек показујете за Цркву. Кажем саможртвену љубав јер Ви Вашим животом и вашим подвигом заиста одражавате стваралачки распету љубав Господа нашег Исуса Христа. Христос је своје руке раширио на Крсту да би тако у свој загрљај примио свеукупно човечанство и ми сведочимо да Ви одражавате тај загрљај Христов и да у Вашем архипастирском загрљају грлите и све ове људе које видимо и овде на Литургији и ја захваљујем и Вама и Вашој пастви што сте нас примили са Аврамовим гостољубљем" - поручио је Епископ стобиски Давид.

ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту

Уследила је свечана литија око Храма а потом и чин освећења и ломљења славског колача. Након што су се сви верници послужили житом и добили парче славског колача - уследила је трпеза љубави за све парохијане. Осим српских верника, ова Парохија за своје чланове има и православне других народности: руске, украјинске, румунске, бугарске и друге. Сви они су учествовали у овом јубилеју.

ТВ Храм
Најмлађи парохијани српске православне парохије у Сакраменту дочекују српске Архијереје
ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту
ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту
ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту
ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту
ТВ Храм
Храмовна слава у Сакраменту

Повезане вести

Вести