ЧЕТВРТАК, 29. 8. 2019 - 10:18

Српски и Руски Епископи заједно служили у Сан Франциску на празник Успења Пресвете Богородице

Литургијским сабрањем и заједничким служењем епископа Руске и Српске православне Цркве свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице у Саборном храму Руске православне Цркве у Сан Франциску.

Фото: Драган Ракоњац
Епископи Руске и Српске православне Цркве на празник Успења Пресвете Богородице у Сан Франциску

Братским и срдачним гостопримством на овај велики хришћански празник који су српски и руски Архијереји заједно прославили крај моштију Светог Јована Шангајског, Руска православна Црква узела је учешће у прослави великог јубилеја - 8 векова аутокефалности Српске православне Цркве, који Епархија западноамеричка прославља током читаве ове недеље.

Светом архијерејском Литургијом началствовао је Архиепископ Сан Франциска и западне Америке г-дин Кирил уз саслужење Преосвећене господе Епископа: рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија, западноамеричког Максима, бихаћко-петровачког Сергија, захумско-херцеговачког Димитрија, Епископом стобиским Давидом из Охридске Архиепископије и Епископом сијетла г-дином Теодосијем из Руске православне Цркве.

Фото: Драган Ракоњац
Епископи Руске и Српске православне Цркве на празник Успења Пресвете Богородице у Сан Франциску

Литургији је присуствовао велики број верника које су причестили Епископ бихаћко-петровачки Сергије и захумско-херцеговачки Димитрије.

Архиепископ Кирило изразио је своју велику радост због тога што је заједно са Епископима из Србије служио Свету Литургију крај моштију Светог Јована Шангајског, честитајући Владики Максиму на јубилејима које Епархија западноамеричка прославља у овим данима. У име српских епископа, своје домаћине и присутни верни народ поздравио је Епископ рашко-призренски Теодосије.

Фото: Драган Ракоњац
С лева на десно: Владика Теодосије, Владика Димитрије, Владика Максим и Архиепископ Кирило

Домаћини су у част српских епископа приредили свечани ручак у просторијама парохијског дома катедралног Храма у Сан Франциску, а гости су се домаћинима срдачно захвалили песмом ученика Призренске Богословије који су на радост и задовољство свих присутних отпевали "Ој Косово, Косово" и "Подмосковские вечери".

Повезане вести

Вести