ПЕТАК, 19. 3. 2021 - 09:06

Извор: Епархија источноамеричка

Обележена годишњица упокојења Михаила Пупина

Његово Преосвештенство Епископ источноамерички г. Иринеј служио је 14. марта 2021. године помен на гробу Михајла Идворског Пупина на гробљу Вудлон у Бронксу, Њујорк.

Епархија источноамеричка

Саслуживали су протопрезвитер Ђокан Мајсторовић, протонамесник Милан Драговић и протођакон Милош Ждралић. Конзул Републике Србије у Њујорку гђа Олгица Влачић, заједно са представницима Амбасаде Републике Србије из Вашингтона, положила је цвеће на гроб Михајла Пупина и његове супруге Саре Катарине.

Многобројни истакнути посетиоци гробља Вудлона, православни Срби и други народи из САД и света, редовно одају почаст на гробу великог српског сина. На списку од 2.500 знаменитих места широм земље, укључујући и Саборни храм Светог Саве на Менхетну, гробље Вудлон, једно од највећих гробаља у Њујорку, проглашено је 2011. године за национално историјско знамење. Смештено у насељу Вудлону у Бронксу, гробље је отворено током грађанског рата 1863. године. Данас је то оаза у урбаном окружењу на којем почива више од 310.000 људи, а међу њима и многе знамените личности из света политике, науке, културе, уметности..

После одслуженог помена, Епископ источноамерички г. Иринеј се обратио верном народу: „И као што видите, Михајло Пупин није ни мало заборављен, и док се год пева „вечнаја памјат“ он живи, јер онај који пребива у вечном спомену живога Бога није мртав и смрт га никада не може надвладати. Позната су његова дела, она научна, и она књижевна, познат је његов живот, његове добротворне акције, познато је и милосрђе његово. Овом приликом бих пак желео да истакнем само једну тачку из његовог живота, а то је његова покретна тачка која га је довела прво до Прага, а затим и до Њујорка, где је живео, радио, образовао се и формирао као човек, а кроз његову чежњу и жељу да открије светлост, и као верник наше свете Српске Православне Цркве, оно што је од свега важније. Ми знамо да је Бог Светлост, и тамо где Божје постојање светли та светлост мора да влада, а тамо где светлује и где је Бог присутан, постоји и вечни живот, живот који не познаје залазак сунца. Тако ни наш Михајло никада не би могао открити све оно што је открио, све оно што је дао човечанству, чак ни одређене изуме који носе његово име да није пре свих ствари тражио живога Бога, тј. да се није просветио. Јер Бог је светлост овога света и Он се открива у тој светлости, и она светлост коју је открио никада не може бити угашена ...“

Након беседе епископа Иринеја у спомен Михајлу Пупину, окупљенима се у част 86. годишњице од Пупиновог упокојења обратио конзул Републике Србије гђа Олгица Влачић, а потом и г. Драган Вујошевић, председник Српске народне одбране из Чикага, организације коју је основао сам Михајло Пупин.

Извор: Епархија источноамеричка

Повезане вести

Вести