ЧЕТВРТАК, 4. 2. 2021 - 08:50

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Награда „Кнез Константин Острошки“ додијељена владици Јоаникију

Комисија за додјелу награда Фондације „Кнез Константин Острошки“ овогодишњу наградну диплому и медаљу додијелила је Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију. Награда се додјељује „за заслуге за развој православне мисли, културе и духовности“.

Намјера Фондације је да кроз додјелу награде владици Јоаникију, као најближем сараднику блаженопочившег Митрополита Амфилохија, ода признање стотинама хиљада грађана Црне Горе који су на миран начин устали у одбрану своје Цркве.

Награда, коју је 1989. установио највећи и најпознатији православни часопис Пољске православне цркве – Православни преглед (Przeglad Prawoslawny), додјељује се од 1989. године.  Награда се додјељује заслужним личностима широм свијета. Неки од њених познатих лауреата су: Патријарх Грузије Илија II, Митрополит пољски Сава, Архиепископ албански Анастасије.

Комисија Фондације кнеза Константина Острошког награду објављује у фебруару док се награда традиционално уручује у току васкршњих празника за време међународног фестивала православних црквених хорова у граду Хајнувка у Пољској.

Повезане вести

Вести