ПОНЕДЕЉАК, 1. 2. 2021 - 15:15

Извор: ТВ Храм

Духовник - Проблем муцања код детета

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Помаже Господ Бог. Занима ме какав је Ваш савет, кад је у питању шестогодишње дете које је одједном почело да муца, онако баш озбиљно, да ли је логопед једино решење или постоји нека молитва против тога? Хвала унапред, Ј.?

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драга сестро, најтоплије препоручујем и једно и друго. Обрати се за помоћ и логопеду и психологу, а немој изостављати ни молитву Богу. Помоли се чешће у току дана својим речима. Обрати се за помоћ Мајци Божијој. Она као мајка зна најбоље како се ти као мајка осећаш. Обраћај се и својој крсној слави, а и другим светитељима за помоћ.

Покушај да се присетиш свега што се догађало с твојим дететом и у породици непосредно пре него што се муцање појавило. Мало је вероватно да се муцање појавило без икаквог повода. Спољни узроци могу бити разни. Можда се дете нечега уплашило, можда се догодила нека промена која је из основе срушила слику света коју је дете до тад имало, можда му је измакнут неки ослонац за који је дете веровало да је чврст и непоколебив… Без неких детаљнијих информација, заиста не могу да наслутим о чему се ради. Стога ти препоручујем да сама преиспиташ шта се све догађало с дететом и око детета у време када је почело да муца. Затим покушај да неутралишеш последице свих тих догађаја за које ти се учини да су могли имати ма и најмање штетан утицај на дете.

Настој да своје дете не обмањујеш и да све што му кажеш доследно и спроведеш. Дете у почетку има безрезервно поверење у своје родитеље. Временом ако примети да родитељи једно говоре, а друго раде, оно престаје да им верује. Свет у коме су сви искрени и у коме нема преваре, много је лакши за сналажење и навигацију него ли свет у коме је све сумњиво и непоуздано. Дете које живи у свету у коме нема преваре, лако ће научити да се у таквом свету креће и сналази, и осећаће се сигурно и безбедно, а самим тим и слободно. Дете које одраста у свету лажи и превара, где нема ничег поузданог, осећаће се несигурно и биће стално у страху.

Ако детету задајеш одређена правила понашања и ако су та правила у сагласности једно с другим, ако су доследна и непроменљива, дете ће врло брзо научити како да се понаша у складу с њима. Али ако му правила мењаш, те му једном нешто забрањујеш, а сутра га на то наговараш, ако га за један исти поступак некад изгрдиш, а некад му се насмешиш, онда га збуњујеш. У таквој атмосфери дете убрзо закључи да се никаквих правила не вреди придржавати, те да је једино правило: “нека буде воља моја”. Све ово доводи до тога да се дете осећа несигурно и дезоријентисано.

Настој колико год је то у твојој моћи да свом детету обезбедиш окружење у коме влада ред и хармонија, у коме су правила јасна и непроменљива, у коме је свака реч чврста и поуздана, у коме нема преваре ни лажи. Такво окружење је добро за развој детета. Чак и ако дете има какве урођене дефекте и мане, њихови ефекти ће бити мање изражени ако дете одраста у здравој средини. Дете пак које одраста у окружењу у коме нема јасних правила, у коме се правила међусобно искључују, у коме се обећања не испуњавају и у коме је свака реч сумњива, чак и ако је рођено без икаквих недостатака, временом ће стећи разне недостатке и болести.

Учини дакле, све што је до тебе да обезбедиш здраву средину за одрастање твог детета, моли се Богу да ти у томе помогне, послушај и стручњаке и сарађуј с њима како би се стање твог детета поправило; па ће се временом проблем муцања решити.

Повезане вести