ПОНЕДЕЉАК, 1. 3. 2021 - 11:57

Извор: ТВ Храм

Духовник - Родитељ као препрека православном браку

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Шта и како чинити у ситуацији када мој дечко и ја желимо да живимо по Божијим заповестима, а када његови родитељи то не дозвољавају? Првенствено мајка мог дечка не дозвољава венчање, док се отац не буни много. Како поступати у таквој ситуацији, када ми желимо нешто из срца, а она то не дозовољава? Како ја да се поставим према њој, с обзиром да је она неверник (не сматра девојачку чедност као нешто што треба да се чува и верује у Бога, ето, "јер сви верују") и лаже за болест да би манипулисала? Како према њој, мајци мог дечка, а како према дечку?

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драга сестро, пред тобом је важна животна одлука. Ступањем у брак примаш у свој живот не само мужа кога си одабрала, већ и његову ближу и даљу родбину и то у оној мери у којој он буде привезан за њих. Господ Исус Христос је говорећи својим ученицима о браку навео стих Светог Писма који каже: “Због тога ће оставити човек оца свога и матер, и прилепиће се жени својој”. Дакле, брак подразумева да човек остави своје родитеље, тј да почне да независно од својих родитеља доноси одлуке које се тичу његове породице. Наравно, ово га не ослобађа пете Божије заповести која каже: “Поштуј оца свога и матер своју…” Потребно је дакле ускладити ове две заповести. И поштовати своје родитеље, али ипак не претпостављати њихове жеље и потребе, потребама своје жене. Исто наравно важи и за жену. И она је дужна да поштује своје родитеље, али да интересима свог мужа и своје деце да већи приоритет у односу на интересе својих родитеља. У пракси је тешко постићи идеалан баланс између ова два принципа, и најчешће се догађа да се овај баланс у некој мери наруши било на страну родитеља, било на страну свог брачног друга.

Ти већ сада уочаваш код његове мајке особине које би много сметале вашем браку, уколико би се догодило да твој момак не успе да се у довољној мери осамостали и одвоји од својих родитеља. Стога ти препоручујем да му помогнеш да се осамостали и одвоји од њеног утицаја, тако што ћеш му ставити одређени ултиматум. Дај му рок до кад ћеш чекати на венчање, па ако до тог рока он не буде био спреман да те жени, онда га остави и тражи себи другог мужа. Уколико те заиста воли, неће имати никакве дилеме на коју страну да се определи. Ако се пак у овоме колеба, онда те вероватно не воли сасвим искрено, него на брак с тобом гледа кроз неку рачуницу.

Ако те заиста воли, он ће на тај твој ултиматум гледати као на нешто непријатно и мучно, али истовремено неизбежно. Било би му немогуће замислити живот без тебе. Ако би пак у брак ступио из неких других побуда, онда ће му тај твој ултиматум изгледати као непремостива препрека за брак. Ма колико да ти ово изгледа страшно, ипак знај да је мање страшно од живота у браку у коме се његова мајка непрестано меша у ваш живот. Боље је за тебе да те такав брак мимоиђе. Стога се немој плашити да тај ултиматум поставиш врло одлучно. Моли се Богу да му да снаге да се избори са својим родитељима, али буди спремна да га сасвим оставиш уколико у томе не успе. Народна пословица каже: “Кад неко нешто хоће да постигне, он нађе начин; а кад нешто не жели да уради, он нађе изговор.” Стога пази и добро размотри да ли твој момак покушава да нађе изговор за неуспех, или покушава да нађе решење. То ће ти бити прилично добар показатељ, шта можеш да очекујеш у даљем току вашег заједничког живота.

Ако видиш, да он врда и трага за добрим изговором зашто не може испунити твој ултиматум, онда га боље остави и тражи себи другога. Ако он није прави човек за тебе, онда немој ни губити време у таквој вези. Јер докле год си у вези с погрешним човеком, не можеш наћи правог и ризикујеш да чак и ако сусретнеш оног правог, не приметиш га или он не примети тебе јер си ти већ у вези. Због тога ти је боље да такве везе прекидаш истог трена чим утврдиш да тај човек није за тебе. Раскид такве везе ће сасвим сигурно бити болан за тебе, али је боље да тај бол претприш у старту, него ли да избегавањем тог бола, доведеш себе у ситуацију да живиш у браку с погрешним човеком и да остатак свог живота проведеш у разочарању и патњи.

Упамти да је једини начин да вас двоје имате успешан брак, то да се он ослободи тог погубног утицаја своје мајке. Пред њим је дакле одлука или брак с тобом или угађање мајци. Та одлука је за њега мучна и он ће гледати да је одложи што је више могуће. Но, кад буде суочен са ситуацијом у којој се та одлука не може више одложити онда ће се хтео не хтео ипак одлучити. Стога је неопходно да му поставиш рок до када се мора определити. Без неког конкретног рока, њему ће бити увек лакше да ту мучну одлуку остави за касније. Тако би могао проћи и читав живот у неком ишчекивању повољније ситуације.

Било како да се он одлучи по питању твог ултиматума, то ће за тебе (а и за њега) бити боље, него ли да се оваква ситуација продужава у недоглед. Барем ћеш знати на чему си и шта ти ваља даље чинити.

Нека би Бог дао, оно што је и за тебе и за њега најбоље.

Повезане вести