ПОНЕДЕЉАК, 22. 11. 2021 - 17:38

Извор: ТВ Храм

Обележено 20 година постојања Црквеног Хора Св. Василија Великог са Бежаније

Са благословом Његове Светости, Патријарха српског господина Порфирија, у суботу, 20. новембра, у цркви Св. Василија Острошког на Бежанијској Коси (Нови Београд)А, одржан је концерт поводом 20 година постојања хора при овом храму.

Ана Ивановић/ТВ Храм

Овом приликом представили су се сви хорови који делују при цркви Св. Василија Острошког- дечији хор, под руководством Хаџи Јакова Милутиновића, Омладински хор на челу са Јеленом Тимотијевић, и мешовити хор, којим руководи Катарина Божић.

Дечији хор је, уз подршку омладинаца, отворио концерт 135. Псалмом, након чега се из дечијих срца заорило још неколико духовних песама.

За њима је уследио Омладински хор, који је извео композицију "Богородице дјево", по греческом напеву; предивну Херувимску песму (Еленинскаја), те публику са још пар композиција, провео од старе Византије до нешто савременијег звука, извевши нумеру "Кирие Елеисон", Патријарха Грузијског Илије 2.

Мешовити хор је богатим и пажљиво одабраним репертоаром, оставио у молитвеном заносу и радости све присутне. Велики утисак свакако су дале композиције "Господи Спаси благочестивија" и "Возбраној Војводе", Миодрага Говедарице, који је и почасни члан хора.

Молитвено је обележено сећање на блаженопочившег Патријарха Иринеја, коме се тај дан навршило годину дана од блаженог уснућа- мешовити хор извео је сегменте из опела Стевана Ст. Мокрањца, праћено Тропаром Васкрса, Корнелија Станковића.

Ана Ивановић/ТВ Храм

Нумера "Света Анастасија", за коју је хор добио и посебну награду на фестивалу у Белорусији, а диригент Катарина Божић награду за најбољег солисту, дала је посебну драж вечери чудесном тананом споном и синергијом хора и диригента, а нумере "Анђели певају", и "Изнад Призрена", које су извели заједно са Дечијим и Омладинским хором, те аутором  Бојаном Милићевићем, су стопљеним гласовима око 70 душа, заиста дотакле срца свих присутних.

По завршеном концерту, присутнима се обратио старешина цркве, јереј Предраг Тимотијевић, и подељене су захвалнице свима који су током 20 година допринели раду хорова и саме цркве.

Једним устима и једним срцем, обележен је један значајан јубилеј, са надом  и жељом да се цела заједница цркве Св.Василија одржи у миру и љубави и плодоносном раду њених парохијана, певача и трудбеника, још многе и благе године.

Ана Ивановић

Повезане вести

Вести