ПЕТАК, 13. 8. 2021 - 15:48

Извор: Радио Слово Љубве

Припрема се отварање српске школе у Бенковцу

Протојереј Бојан Савић, парох бенковачки, рекао је за Радио "Слово љубве" Архиепископије београдско-карловачке, да Управа парохије бенковачке, по благослову Епископа далматинског г. Никодима, а у сарадњи са Управама парохија из Задра, Обровца и Смилчића, припрема отварање школе српског језика и књижевности у жељи да подстакне младе на очување културног идентитета и баштине српског народа.

Парохија Бенковац

Школа ће бити осмишљена и прилагођена полазницима. Планирано је да се часови одржавају једном седмично у три групе по два сата. За прву групу – предшколце организовале би се едукативно-забавне радионице. Код основаца - друге групе, пажња се усмерава на читање и писање уз упознавање књижевности за децу. Трећу групу би чинили средњошколци и студенти, где би пажња била усмерена на великане српске књижевности.

План је да се у будућности организују предавања и за родитеље. За почетак би то било једном у три месеца, а после и чешће.

Адекватан простор за такву врсту окупљања је црквена сала у парохијском дому при храму Рођења Светог Јована Крститеља у Бенковцу, али је неопходно да се тај простор уреди и обнови. Пројектом је планирано да се санира влага и спречи даље њено продирање у унутрашњост објекта, затим да се поставе клима уређаји и све опреми столовима и осталим потребним инвентаром. Грађевински део радова је почео са радом и сада следе и друге фазе радова, казао је о. Бојан.

Реконструкцију црквене сале у Бенковцу подржала је хуманитарна организација "Срби за Србе" издвојивши 11.000 евра, као и фондација "Делије" са прилогом од 2.000 евра. У току прве фазе акцији придружио се и Ненад Раич са прилогом од 1.000 евра.

Како је навео о. Бојан Савић, парох бенковачки, потребно је 16.000 евра да се доврши започети пројекат уређења простора. Парохија бенковачка упућује молбу свим људима добре воље, који су у могућности, да се прикључе како би се прикупио остатак потребног новца и потом окончали радови на уређењу сале.

Сви које желе могу да уплате новчане прилоге на рачун Црквене општине Бенковац

ИБАН: HR7624070001100152315, са назнаком "за црквену салу"; за уплате из иностранства SWIFT (BIC) CODE: OTPVHR2X.

„Надам се лепој сарадњи са родитељима и децом, добром одазиву, а ми свештеници ћемо се потрудити да дамо свој допринос“, поручио је протојереј Бојан Савић, парох бенковачки.

Повезане вести

Вести