ЧЕТВРТАК, 24. 6. 2021 - 10:01

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

У спомен незаборавног архимандрита Јована Радосављевића

Приликом боравка епископа Андреја у Београду током јуна 2021. године, делегација Епархије аустријско-швајцарске посетила је гроб новопрестављеног архимандрита Јована Радосављевића где се помолила за покој душе тог великог духовника Српске Цркве.

Епархија аустријско-швајцарска

Блаженопочивши архимандрит Јован био је, поред свог знаменитог рада у отаџбини, такође много активан и у српској дијаспори. Више пута је позиван као исповедник свештенству Епархије аустријско-швајцарске. Блаженопочивши архимандрит Јован и владика Андреј били су, иначе дугогодишње колеге у Богословији Светих Кирила и Методија у Призрену где су предавали подмлатку Српске Православне Цркве.

Пријатељство владике Андреја и оца Јована потиче још са Свете Горе (1980). Приликом редовних посета оца Јована свом духовном чаду оцу Пајсију Танасијевићу у Хиландару, владици Андреју се веома рано, још у студентским данима, указала прилика да се упозна са изузетном личношћу архимандрита Јована као духовника. Касније, као свршени студент теологије, владика Андреј је чешће посећивао оца Јована у Призрену, да би му се од 1989. до 1993. године придружио као колега у наставничком савету древне призренске Богословије.

Владика Андреј је поводом упокојења оца Јована, широм Епархије одржао више парастоса и том приликом евоцирао своје многобројне успомене на изузетног оца Јована.

Обилазак гроба оца Јована у манастиру Лелићу омогућио је недавно владици Андреју прилику да братству лелићке обитељи, на челу са игуманом Георгијем, исприча цео историјат свог познанства са блаженопочившим оцем Јованом.

У повратку из манастира Лелића и Ћелија за Београд епископ Андреј је, с благословом надлежног Епископа, посетио и новоподигнути храм Светог Нектарија у Ваљеву. У разговору са надлежним свештеницима, епископ Андреј је указао на живу и интензивну везу великог Оца Цркве Светог Нектарија са светогорским пустињацима, нарочито са Светим Данилом Катунакијским. Владика је том приликом умољен да у скоријој будућности опет посети Ваљево и овај храм, као и да одржи предавање на ту тему.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Повезане вести

Вести