ЧЕТВРТАК, 17. 6. 2021 - 15:58

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Саопштење Управе Цетињског манастира

Саопштење за јавност Управе Цетињског манастира

Митрополија црногорско-приморска

 

Цетиње, 17. јун 2021.

Због злонамјерних објава на друштвеним мрежама и појединим интернет порталима о наводној девастацији у Цетињском манастиру и данашњег непримјереног понашања групе грађана Цетиња у Цетињском манастиру и пред њим, дужни смо да се обратимо јавности са појашњењем.

Као што је упућеној јавности познато, у Цетињском манастиру је 80-тих година прошлог вијека, у сарадњи са Музејима Цетиње и тадашњом републичком и општинском управом, обављена реконструкција манастира у оквиру које је од великог дијела његовог унутрашњег простора устројен црквени музеј – Ризница Цетињског манастира, ради презентације богатог црквеног културно-историјског насљеђа свим посјетиоцима нашег града. Као што је свакоме разумноме јасно, за потребе примања већег броја посјетиоца Цетињског манастира и Ризнице, било је потребно урадити одговарајуће мокре чворове, што је тада, дакле, прије четрдесетак година и урађено. Тај простор и дан-данас служи у исте сврхе.

Посљедњих седмица се врши замјена плочица и унутрашње водоводне и канализационе инфраструктуре тог простора, која је од вишедеценијске употребе дотрајала и не служи својој сврси. Након уређења и поплочавања простора око Цетињског манастира прије петнаестак година, које је комплетно извршено у организацији државних власти, дошло је до погоршања ситуације, јер се десило слегање терена, што је у наставку довело до оштећења главних канализационих водова.

У сваком случају, чињенице су следеће: два мокра чвора у сутерену Цетињског манастира су направљена прије више од четрдесет година, а данас се врши њихова поправка, јер су дотрајали. Свака прича мимо ове служи само за наставак антицрквене хајке и представља намјеран покушај дизања беспотребних тензија и вјештачког изазивања инцидената.

Повезане вести

Вести