ПЕТАК, 4. 6. 2021 - 15:43

Извор: Митрополија дабробосанска

79 година од страдања Срба у Старом Броду код Вишеграда

У Старом Броду код Вишеграда 29. маја 2021. године обележено је 79 година од покоља који су починиле усташе Јуре Францетића над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије. Обележавање је почело парастосом свештенства Митрополије дабробосанске у 12 часова, после кога су положени венци код спомен обележја.

Митрополија дабробосанска

 

Обраћање званичника је почело по завршетку полагања цвећа у реку Дрину на месту где је највише Срба страдало. Испред свештенства обратио се протојереј-ставрофор Драган Вукотић, као и ресорни министар борачко инвалидске заштите г. Душко Милуновић и изасланик српског члана Председништва БиХ г. Бошко Томић. Помену су присуствовали министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, српски представници у институцијама БиХ, директор педагошког завода Републике Српске, ректор универзитета у Источном Сарајеву,  представници града Источно Сарајево, општина Вишеград, Рогатица, Соколац, Фоча и Ново Горажде, као и представници Трећег пешадијског пука Републике Српске, СУБНОР-а и невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата.

У прољеће 1942. године, усташе Јуре Францетића покренуле су офанзиву са намером да протерају и побију Србе из источне Босне и остваре свој циљ, да поставе границе НДХ на Дрини. Офанзива је почела у марту 1942. године и била је усмерена према Дрини где је српски народ бежао испред усташа. Дошавши до Дрине, Срби су спас тражили преласком у Србију али су Италијани блокирали прелаз. Збег се наставио према Старом Броду и Милошевићима, по веома тешком терену. Још већи проблем за Србе је дошао нападом и муслиманске Ханџар дивизије. Највећи покољ се догодио у селима Стари Брод и Милошевићи на територији данашње општине Вишеград. У том покољу убијено је више од 6.000 Срба, искључиво цивила, од стране усташа. Убијање је трајало до почетка маја 1942. године. а највеће страдање десило се 22. марта на празник Светих 40.000 севастијских мученика.

Српски цивили који су претрпели покољ били су из подручја Сарајева, Пала, Олова, Кладња, Сокоца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда. Мали број људи је преживео овај страшни злочин почињен над невиним Србима. Они говоре да су усташе мучиле, убијале, силовале жене и бацале у ледену реку Дрину, а многи су се сами бацали у воду да би побегли од усташког ножа. Сведоци напомињу и то да је један, али мали број, Срба био спашен од стране Нијемаца и Недићеваца.

Повезане вести

Вести