ПЕТАК, 22. 1. 2021 - 13:18

Извор: Слово љубве

Oдржан парастос жртвама настрадалим на подручју Равних Котара и Малог Алана

У Цркви Светог Марка у Београду, у петак, 22. јануара 2021. године одржан је парастос жртвама настрадалим на подручју Равних Котара и Малог Алана од стране припадника хрватске војске. Помен су служили протонамесник Бранислав Борота и ђакон Никола Костић, а молитвеном сећању на жртве присуствовали су представници удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“.

Слово љубве

Масленица је назив  за злочиначку акцију хрватске војске у агресији на РС Крајину 22. јануара 1993. године. Том приликом је на превоју "Мали Алан" убијено око 350 војника крајишке војске и цивила, од чега 35 жена и троје деце млађе од 12 година, док се осам Срба води као нестало. Срби су били прогнани, мучени, клани или одвођени у хрватске логоре (сплитска Лора, шибенске Кулине и др.) одакле се мало ко вратио жив, а они који су успели да се врате и данас имају тешке психофизичке последице.

Операцију Масленица планирали су и извели: Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Младен Маркач и Мирко Норац, на челу са тадашњим хрватским председником Фрањом Туђманом. У то време начелник артиљерије сектора „Велебит“ био је косовски Албанац Агим Чеку, касније оптужен за злочине на подручју Косова и Метохије. Упркос тежини злочина почињених у заштићеној зони УН-а, као и свим познатим чињеницама, до сада нико није осуђен ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

Повезане вести

Вести