УТОРАК, 15. 12. 2020 - 16:18

Извор: ТВ Храм

Председник Вучић и министар Лавров у посети храму Светог Саве (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ Ремезијански Г. Стефан у храму Светог Саве на Врачару дочекао је данас, 15. децембра, председника Републике Србије Александра Вучића и министра иностраних послова Руске федерације Сергеја Лаврова.

ТВ Храм

Tом  приликом Преосвећени Епископ Стефан обавио је помен блаженопочившем Патријарху Иринеју уз саслужење протођакона Младена Ковачевића, ипођакона Дејана Накића и ипођакона Владимира Јелића, уз молитвено присуство председника Александра Вучића, министра спољних послова Николе Селаковића, амбасадора Републике Србије у Русији Мирослава Лазанског, министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова и амбасадора Русије у Србији Александра Боцана-Харченка.

Након помена, Епископ Стефан  је у својој беседи захвалио министру Лаврову  за сву указану помоћ руског народа и председника Путина у изградњи храма Светог Саве на Врачару и истакао значај јединства два братска народа, руског и српског.

Он je подсетио да је блаженопочивши Патријарх Иринеј говорио да је Србија као мала држава имала среће да је свој "чамац увек везивала за велики руски брод".

Председник Вучић и  руски министар Лавров положили су цвеће и упалили свеће за душу блаженопочившег Патријарха Иринеја, након чега је Сергеј Лавров прочитао  писмо председника Руске федерације Владимира  Путина поводом завршетка радова на храму Светог Саве и поводом смрти блаженопочившег Патријарха Иринеје.

Он је навео да је председник Русије Владимир Путин честитао председнику Србије Александру Вучићу и српском народу завршетак радова на мозаику у Храму Светог Саве Саве, као и да је сарадња српских и руских мајстора на том подухвату симбол братског пријатељства и духовне блискости два народа.

Речима захвалности председнку Путину и руском народу обратио се председник Александар Вучић који је истакао значај блаженопочившег Патријарха Иринеја у изградњи храма Светог Саве и додао да је сигуран, познавајући блаженопочившег патријарха Иринеја, да би он данас био поносан да је са Лавровом у Храму.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести