ПЕТАК, 27. 11. 2020 - 14:49

Извор: Митрополија црногорско-приморска

У грузијској парохији у Москви звонило први пут после једног века

23. новембар 2020. био је радостан дан за грузијску дијаспору у Москви из неколико разлога.

Не само да су парохијани православне цркве Светог Георгија прославили свог вољеног свеца заштитника архијерејском Божанском литургијом, већ је том приликом обележена и 270. годишњица парохије, а први пут после скоро једнога века звона су зазвонила на цркви Подворја Грузијске Цркве.

Божанску Литургију за празник Ђоргоба – помен мучеништва Светог Георгија – служио је Његово Високопреосвештенство Николоз, митрополит Акалкалакија, Кумурда и Карија Грузијске православне Цркве, заједно са представницима Руске Цркве и других помесних Цркава, извештава званични сајт Грузијске Цркве.

Митрополит је говорио о важној улози коју је Црква имала у животу Грузијаца у Москви, посебно помињући епископа Борјомија Лазара, недавно упокојеног грузијског архијереја, који је 1992. године рукоположен за свештеника у цркви Светог Георгија у Москви, недуго након што је црква поново отворена.

После Божанске литургије свештенство и верници кренули су у литији се иконама и барјацима, шкропећи цркву и њену порту светом водицом.

Што је важно:  истог дана, звона на обновљеном звонику цркве огласила су се први пут од 1922. године.

Како је портпарол грузијске дијаспоре Андро Иванов рекао за Спутњик, бољшевици су све вредности уклонили из цркве те године, а 1930. године црква је потпуно затворена. Не зна се тачно година када је звоник демонтиран. После распада Совјетског Савеза деведесетих година, враћен је део црквене порте, а 2015. године цела порта је враћена Цркви.

Сада је на звона угравиран датум 23.11.20, који означава рестаурацију звоника, која је завршена уз подршку парохијана.

Повезане вести

Вести