ПЕТАК, 20. 11. 2020 - 14:18

Извор: РТС

Тродневна жалост у Србији - Вучић и Путин упутили телеграм саучешћа

Влада Србије донела је одлуку о проглашењу тродневне жалости у Србији због смрти патријарха Иринеја.

Тродневна жалост ће трајати од данас до недеље, 22. новембра, саопштила је Влада Србије.

Председник Србије: Данас тугује Србија и цело српство

Председник Србије Александaр Вучић упутио је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.

"У име грађана Републике Србије, као и у своје лично име, изражавам искрено саучешће поводом смрти Његове светости патријарха српског господина Иринеја.
 
Данас тугује Србија и цело српство. Упокојио се наш патријарх, тих и миран, добар и мирољубив човек, наш одговорни духовни пастир. Умро је човек какви бисмо сви волели да будемо и онакав како нас наша вера учи да будемо.
 
Само велики народи могу да дају велике људе. Велики се роде и живе у свом народу, никад виши од њега и у свему покорни његовом добру и напретку. Велики људи не господаре, они служе. Њихов избор није било која страна него цео народ. Они су стрпљиви на сумње, смирени у напетости и миротворни у свакој подели и разлици. Спори на речи и брзи у доброти. И када их не видимо, знамо да су ту, осећамо снагу њихове припадности своме роду, отаџбини и својој вери.
 
Наш српски народ је имао велике патријархе и људе, а патријарх Иринеј је био један од њих. Онакав каквог је тражило ово време и каквог је желео наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма где живели. Патријарх Иринеј је био велики човек српске цркве, православља и нашег српског народа.
 
Наш народ може да буде поносан на таквог духовног пастира, као што је он увек био поносан на свој народ и своју Цркву.
 
Бог да му душу прости и да његовој души рајско насеље”, наводи се у телеграму саучешћа председника Александра Вучића.
 
Путин: Патријарх Иринеј заслужио ауторитет искључиво својим делима

Председник Русије Владимир Путин упутио је телеграм саучешћа српском председнику Александру Вучићу поводом смрти патријарха српског Иринеја, саопштено је из Кремља.

"Примите изразе дубоког саучешћа поводом ненадокнадивог губитка – упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја.

Дугогодишња пастирска делатност предстојатеља, стекла му је заслужен углед у отаџбини и у иностранству. Тешко је преценити његове напоре усмерене на промовисање високих духовних вредности и јачање јединства православног света.
 
Молим да пренесете речи искреног саосећања и подршке свештеницима Српске православне цркве и читавом братском српском народу”, наводи се у телеграму саучешћа председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.

Повезане вести

Вести