ЧЕТВРТАК, 12. 11. 2020 - 19:32

Извор: Словољубве

У спомен Светом краљу Милутину

На овај дан, 12. новембар, 1321. године у Господу се упокојио Стефан Урош II Милутин Немањић, краљ и велики задужбинар, син краља Уроша I и краљице Јелене, брат Драгутинов, чије мошти почивају у Софији, а подигнуте су му цркве како у Србији, тако и у далекој Аустралији.

ТВ Храм

Краљ Милутин је водио многе ратове, бранећи своју веру и народ. Ратовао је против Михаила Палеолога јер је примио унију и на то је присиљавао остале народе на Балкану, чак и монахе на Светој Гори. Ратовао је и против бугарског цара Шишмана и татарског Ногаја. У Бога се уздао и Богу се молио, и у свим ратовима био је успешан. Саградио је преко 40 цркава и манастира, међу којима и Грачаницу, Бањску, Трескавац, Светог Ђорђа у Старо Нагоричану, Пресвете Богородице у Скопљу, те ван своје земље у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму, на Светој Гори. Упокојио се у Господу 1321. године, а нетљене и чудотворне мошти почивају му у Софији, у цркви Светог Краља.

ХРАМОВИ посвећени Светом краљу Милутину:

Први храм у Србији у спомен нашем највећем ктитору и задужбинару српског народа, светом краљу Милутину, подигнут је у Епархији ваљевској - у селу Бошњановић код Љига. Освештан је 11. новембра 2018. године руком почившег Владике ваљевског Милутина. Темељи су освећени на Треће Тројице 2017. године. Изграђен је прилозима мештана, у српско – византијском градитељском стилу, према пројекту архитекте из Ваљева Катарине Новаковић. У њега је уграђено камење са Свете Горе, као и стопе престола старог храма, који је некада давно постојао на овом месту, у народу познатом по имену „Порта“.

Пре храма у Бошњановићу, Светом краљу Милутину подигнут је храм на Новом Зеланду, у којем је у време столовања Аустралијско – новозеландском митрополијом Владика Милутин служио Свету Литургију. У њему данас молитве узноси духовни син Епископа Милутина, Епископ Силуан.

Храм Светог краља Милутина ниче у Епархији врањској - Владика врањски Пахомије је 28. октобра 2020. освештао темеље цркве у селу Житорађе код Владичиног Хана, и овом приликом говорио о Светом краљу Милутину и његовом значају за очување вере на овим просторима, о његовом ктиторству многих наших светиња, а међу њима и манастира Преподобног Прохора Пчињског, напоменувши да ће 2021. бити 700 година од упокојења Светог краља Милутина и да ће у Епархији врањској та годишњица бити обележена на достојанствен начин.

Повезане вести

Вести