СРЕДА, 5. 8. 2020 - 10:14

Извор: www.spc.rs

Монахиња Марта нова игуманија манастира Гориоча

На празник Светог пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је свету Литургију у манастиру Гориочу код Истока.

 Епархија рашко-призренска

Том приликом, Владика је именовао монахињу Марту за игуманију манастира. Мати Марта је свој монашки живот започела у тој светињи 1998. године, од свих сестара манастира најдуже је у монашком подвигу. У време њеног доласка у Гориоч игуманија је била данас блаженопочивша мати Дарија, која је са сестрама претходно по благослову Епископа прешла из манастира Сопоћана, а свештенослужитељ је био блажене успомене архимандрит Сава, који је вредно радио на обнови и изградњи те светиње.

Мати Марта је духовно узрастала уз своју старицу, потоњу игуманију манастира, мати Исидору која ју је и привела на монашењу и од које се учила молитви и другим монашким врлинама, пролазећи сва манастирска послушања. Мати Марта је још од раније свој живот определила вери у Бога, још док је у свету као Биљана подизала своју породицу, синове Живка (садашњег епископа Теодосија) и Дејана, учећи их животу у Христу. Посебна жеља јој је била да у монашком чину служи Богу на Косову и Метохији.  

Мати Марту је за игумански чин привела мати Теодора, игуманија манастира Грачанице, која је са сестром Саром дошла у Гориоч да учествује у радосном догађају.

Иначе у манастиру Гориочу, који је посвећен Светом Николају Мирликијском Чудотворцу, данас се подвизава заједно са мати Мартом пет монахиња.

Епископ Теодосије је предајући игумански крст мати Марти, своју мајку по телу укрепио на подвиг духовног мајчинства, са молитвеном жељом да јој Господ подари снаге, вере и трпљења да настави свој монашки живот угледајући се посебно на своју старицу, блаженопочившу мати Исидору.  

Манастир Гориоч, као ранији дечански метох, посебно негује везу са манастиром Дечанима и Светим краљем Стефаном Дечанским. Као своју манастирску славу прославља летњи празник Светог Николе, када се обележава и спомен чудесног исцелења и повратка вида ослепљеном краљу Стефану молитвама Светог Николе.

Повезане вести

Вести