УТОРАК, 30. 7. 2019 - 17:44

Извор: ТВ Храм

Патријарх српски примио Амбасадора Руске Федерације

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је 30. јула у Патријаршији српској у Београду Његову Екселенцију Александра Боцана Харченка, амбасадора Руске Федерације у Републици Србији.

ТВ Храм
Патријарх српски Иринеј и Александар Боцан Харченко, амбасадор Русије у Србији

Пријему су присуствовали Денис Кузнедељев, министар саветник Амбасаде Руске Федерације у Београду и ђакон др Александар Прашчевић, шеф Кабинета Патријарха српског.


Александар Боцан Харченко рођен 16. септембра 1957. године. На Московском државном институту за међународне односе дипломирао је 1979. године и одмах почео каријеру у Министарству иностраних послова СССР-а. Радио је на различитим дипломатским дужностима у централном апарату Министарства и у иностранству. Исте године почео је да ради у амбасади Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике (УССР) у Београду, где је радио две године.

ТВ Храм
Руски амбасадор Александар Боцан Харченко на пријему код Патријарха српског

По напуштању главног града Југославије, до 1989. године, радио је у Петој дирекцији за Европу у Министарству иностраних послова Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике, да би се потом поново вратио у амбасаду у Београду, где је остао до 1993. године. После тога, четири године био је на челу Одсека за земље бивше Југославије у Министарству иностраних послова Руске Федерације. Био је и један од чланова руске делегације на Дејтонским мировним преговорима и Мировној конференцији о Босни и Херцеговини у Паризу 1995. године. Учествовао је, такође, на бројним међународним форумима у оквиру Контакт групе и Организације за европску безбедност и сарадњу. За специјалног представника министра спољних послова за Балкан именован је у децембру 2004. године и Русију је од тада представљао у Контакт груп.

ТВ Храм
Руски амбасадор Александар Боцан Харченко на пријему код Патријарха српског

Име представника Русије у посредничкој „тројци" Контакт групе за Косово и Метохију, Александра Боцана-Харченка познато је на међународној политичкој сцени, поготово кад је реч о напорима да се реши будући статус јужне српске покрајине, јер је тај дипломата од почетка каријере укључен у дипломатске процесе који су пратили распад бивше Југославије. Боцан-Харченко је један од најбољих стручњака Русије за регион Балкана, а његови сарадници га описују као врхунског професионалца, благог, сталоженог али одлучног, са великом радном енергијом.

Повезане вести

Вести