ЧЕТВРТАК, 10. 6. 2021 - 16:13

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Почеле Спасовданске свечаности у Херцег Новом, Владика Кирило богослужио на Топлој

У присуству великог броја верника обележена je храмовна слава цркве Светог Спаса на Топлој, у Херцег Новом, где је данас, 10. јуна 2021. године на Спасовдан Свету архијерејску литургију служио Епископ буеносаирески и јужноцентрално-амерички г. Кирило, са свештенством, известио је Радио Херцег Нови, а пренела Митрополија црногорско-приморска.

Митрополија црногорско-приморска

У беседи Епископ Кирило ј, између осталог, рекао: „Било је потребно да дође Спаситељ, да покаже одакле смо ми, да је наш нови живот у Христу Богу. Ја сам и сам био научник, јер су је неки узалудни људи увели  као замену за религују.  Христос је учинио први архијерејски ход а други ће бити када дође да суди људима. Говорио је томе да је Црква сав закон твари, који има у себи, у својој литургији…Овај празник је и тужан. Последњи моменат пред Вазнесење  ученици су  говорили остани са нама!  Ако ја не одем – дејство нашег Бога неће бити комплетно. Мора да буде тројично Отац, Син и Свети Дух.  Владика Николај је говорио да су се ученици обрадовали како се он лагано, као ластавица на облаку уздигао на Небо, јер су се уверили да је он дошао с Неба.  Живећи у заједници сами се спасавамо да је литургијска заједница круна сваке наше молитве и мора бити квалитативна. Господ је говорио да је Царство небеско унутра, у вама. Преподобни Серафим Саровски  је говорио да смо сви на крштењу  - стицањем   благодати  добили  Духа Светога , да се умножи, учествујући у светим тајнама, молитвама држећи своја  срца горе. Овај празник нас позива да живећи на земљи мислимо о Небу. То је то Вазнесење. Наш живот је сакривен у Христу, у Богу, који  ће се јавити  када дође пуноћа времена.  До тада ми својим смерним, благочествим животом  треба да стичемо ту благодат, чувамо и умножавамо међу својим ближњим, својој фамилији,  друштву и граду и тиме ћемо најбоље допринети  да побеђује увек добро, а не зло у овом свету“, поручио је Епископ Кирило.

Владика Кирило је подсетио да је више од 300 година напунио храм око кога је саграђен град Херцег Нови и да није случајно што је баш овај дан Вазнесења Христовог дан града Херцег Новог, уз наду да ће садашња управа овај дан и озваничити као званични Дан Општине Херцег Нови“.

Како је најављено, вечерња служба је у 18 часова, а уследиће традиционална Спасовданска Литија ка Белависти где ће беседити Владика Кирило, а потом наступити неколико културно-уметничких друштава. Литија ће потом опходити ка шеталишту назад до цркве Светог Спаса.

Програм прославе биће настављен до недеље, 13. јуна 2021. године,  када ће Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Спаса у 9 часова служити новоизабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са бројним свештенством.

Повезане вести