ЧЕТВРТАК, 10. 6. 2021 - 15:51

Извор: Радио Слово љубве

Патријарх на Спасовдан богослужио у Вазнесењској цркви

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 10. јуна 2021. године, на празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Београду.

СПЦ

Саслуживали изабрани Епископ марчански Сава (Бундало), игумани манастира Хиландара и Студенице архимандрити Методије и Тихон, јерођакон Нектарије, протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић, протођакон Стеван Рапајић и ђакон Радомир Врућинић у молитвеном учешћу верног народа и братства Вазнесењског храма на челу са старешином протојерејем Арсенијем Арсенијевићем. Појао је хор Вазнесењског храма под управом Јелене Чворо.

Патријарх српски г. Порфирије је беседио о правој вери, односу према Богу и ближњем и, између осталог, истакао: - Унапред смо победници ако се држимо за Христове руке.

- Сваки човек треба да буде наш ближњи и становник нашег срца. Највећа потреба свих нас је да је Бог са нама. Сва пророчанства могу се скупити у ту једну тачку. И само онда када носимо у себи ту истину и живимо њом, само онда знамо шта је слава Божја и само онда знамо где је и слава читавог људског рода, сваког појединца и нас као народа. Нема живота исправног и спасоносног без праве и чисте вере која у себи носи откривење Христово. Човек је биће створено за радост и за славу, биће које је створено да слави Бога, подсетио је Патријарх. 

- Данас многи говоре о дијалогу са другим. Наш други је наш ближњи, а то је пре свега онај који је поред нас. Ту ми потврђујемо да ли смо ограничени или немамо граница, да ли прихватамо чињеницу да је Христос са нама и да он укида границе нашег егоизма у односу на најнепосреднијег нашег ближњег. Ако тај испит положимо како ваља онда ће сваки човек, ма ко био и ма где био, бити становник нашег срца. Ако нисмо ухватили Христову руку, унапред смо губитници. А ако се чврсто држимо за Христове руке, унапред смо победници, казао је Патријарх. Беседу можете да чујете на интернет страници Радија Слово љубве. 

После свете Литургије, Патријарх је предводио опход око Вазнесењске цркве, а затим служио помен крај мермерног крста у порти који сећа на страдале житеље Београда у нацистичком бомбардовању априла 1941. године.

Након помена, Патријарх је, поводом славе Града Београда, са домаћином славе градоначелником проф. др Зораном Радојичићем преломио славски колач у порти Вазнесењске цркве. Његова Светост је пожелео свим житељима првопрестоног града Београда срећну славу и Божји благослов, а затим је заједно са старешином Вазнесењске цркве протојерејем Арсенијем Арсенијевићем доделио захвалнице заслужнима за несебичну помоћ и велику љубав према Вазнесењском храму.

Патријарх Порфирије је након трпезе љубави наставио дружење са многобројном дечицом на травњаку у порти Вазнесењске цркве и провео неко време у разговору са њима. Такође, патријарх Порфирије је са пуно љубави, на молбу главног и одговорног уредника Радија Слово љубве протојереја Арсенија Арсенијевића, учинио велику част и радост члановима редакције радио-станице Архиепископије београдско-карловачке (фотогалерија - Радио Слово љубве).

Многобројни верни народ је учествовао у богослужењима, најпре дочекавши предстојатеља Српске Православне Цркве у порти Вазнесењског храма, а затим за њим и са њим ушавши у ту знамениту светињу коју су својом жељом, љубављу, трудом и прилозима градили житељи шрестонице далеке 1863. године, по благослову Митрополита београдског Михаила и налогу кнеза Михаила Обреновића. 

СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ
СПЦ

Повезане вести