НЕДЕЉА, 29. 5. 2022 - 18:04

Извор: ТВ Храм

Одговор духовника - О искушењима савремених жена

Поштовани оци, мучи ме нешто већ годинама и треба ми помоћ, али ми је толико непријатно и поставити Вама такво питање, опростите уз дужно поштовање. Да ли су рукоблуд и гледање експлицитних филмова грех? Имам близу 30 година, никад нисам имала ни дечка, а поготово не интимне односе. Понекад ме ухвати потреба као и сваког и онда посетим филмове тог типа... Да ли сам много грешна због тога.... Рукоблуд сам се зарекла да нећу више никад починити, јер се након тога осећам прљаво и грешно пред Богом... И ако сам била зависник од тога годинама, ево већ пар месеци сам истрајала у свом обећању, али сам поклекла и одгледала филм... Да ли сам се опет огрешила о Бога, и како да ми се помогне, како се ослободити те муке? 

ОДГОВОР ДУХОВНИКА:

Господ каже у Јеванђељу: „Царство небеско с напором се осваја, и подвижници га задобијају“. Кад би борба била лака, у чему би био подвиг? Ради чега би се дивили борцима који побеђују у борби, ако би сама борба била тривијална. Управо због тога што борба са страстима није тривијална, победници у овој борби бивају удостојени нетрулежних венаца у Царству небеском, и изазивају дивљење чак и међу анђелима. 

Постоји неколико веома важних ствари које мораш да знаш о овој борби, ако желиш да победиш. Пре свега мораш да знаш да једини начин да изгубиш у овој борби јесте да се предаш. Докле год се не предајеш, и докле год се бориш, ти си у броју победника. Непријатељи у тој борби су демони и они добро разумеју ову чињеницу те се њихова борба углавном састоји у томе да те наговоре на предају. Будући да им Бог није дао власт над твојим телом, они те не могу принудити да било шта учиниш. Једино што могу, то је да ти убацују разне помисли и слике у твоју главу. При том се они труде да ти убаце такве помисли које ће те навести да им се предаш тј да одустанеш од даље борбе. Ако им поверујеш и прихватиш те помисли, те се предаш и дигнеш руке од даље борбе, онда ћеш бити поражена. 

Стога непрекидно себе подсећај на ту једноставну чињеницу да све док се бориш ти си међу победницима. Демоне очекује вечна мука, они су већ поражени. Само ако им се добровољно предаш и положиш оружје бићеш и сама међу пораженим делећи њихову судбину. Ако останеш у борби, до самог краја, твој удео ће бити с победницима,  са Богом, са Његовим анђелима и светим Божијим људима. Господ каже: „Ко претрпи до краја, тај ће се спасти“. 

Као и у овоземаљским ратовима, непријатељ се служи пропагандом како би преварио борце и навео их на предају или ако у томе не успе, онда бар да умањи њихову срчаност у борби, да их обесхрабри и учини мрзовољнима. Стога ће ти демони некад с посебном силином убацивати мисли о томе како је твоја борба претешка, како ћеш ти сигурно једног дана попустити, како је то потпуно природна потреба твог тела, како си већ много пута досад у тој борби бивала побеђена, како је потпуно немогуће и замислити да нећеш никад попустити све до краја свог живота. Све те помисли имају само један циљ: да те наведу на предају и одустајање од борбе. Немој веровати таквим помислима кад ти се појаве у твом уму. Знај да је ђаво лажа и отац лажи. Демони су мајстори преваре, те и кад ти се нека од помисли које ти убацују изгледа као логична и истинита, знај да се у њима увек крије нека лаж. 

Ако ти на пример кажу да си већ толико пута пала у тој борби, и да би било немогуће чак и замислити да ћеш до краја живота одолети да не паднеш поново, они рачунају на то да пошто ти није познато колико још има до краја твог живота, тај период у твојим очима изгледа као бесконачно дуг. Међутим, шта ако би ти неко рекао да је данас последњи дан твог живота; да ли би ти и тад било немогуће замислити да ћеш издржати у борби до краја живота? Било би ти сасвим лако поверовати да ћеш издржати, зар не? Ако си како пишеш већ издржала пар месеци, зашто би било тешко замислити да ћеш издржати до краја данашњег дана? Стога кад ти демони убацују такву помисао, ти одбиј да размишљаш о некој далекој будућности, већ се усредсреди на много краћи период који је управо пред тобом. Кажи себи, можда ћу некад поново пасти у борби, али нећу данас, нећу у наредних сат времена. И тако одложиш пад за неко време. Најчешће кад прође мало времена, интензитет борбе ће опасти па ће ти бити много лакше да наставиш борбу и након истека тог времена. 

Кад помислиш да учиниш неко добро, демони ти најчешће неће директно говорити против те идеје. Уместо тога они ће ти говорити како си баш паметна што си то смислила и одлучила, како је то одлична идеја и како то свакако треба да учиниш, али само не сад овог трена. Измислиће ти хиљаду и један разлог зашто то не треба да учиниш баш сад. Они рачунају управо на то да када једном одложиш неко добро дело, од тога дела најчешће не буде ништа. Јер ако га одложиш сад у тренутку кад је та идеја у теби најживља и најјача, онда ћеш га сутра још лакше одложити, а после неколико дана вероватно чак и сасвим заборавити на ту идеју. Тако демони успевају да спрече људе у њиховим добрим намерама, па се многе од добрих намера на крају не изврше. Можеш и ти сама да употребиш исту тактику кад се бориш са помислима које те наводе на предају. Ако су те помисли прејаке да им се директно супротставиш и сасвим одбациш, онда их само одложи на неодређено време. Кажи себи: „добро попустићу, само не могу сад одмах“. И онда измисли себи разлог због кога не можеш сад одмах да попустиш непријатељу. 

Ако ти помисли кажу то је потпуно природна потреба тела, не веруј. Природне потребе тела су дисање, храна, пиће, одело, и сл. Без тих ствари тело не би могло да живи. Рукоблуд међутим, није природна потреба тела. Ако ти помисао каже да ће ти након тога бити лакше да ћеш се на неки начин испразнити од те напетости и узнемирености. И то је лаж. Такво олакшање је само тренутно, али ће зато следећи напад блудне страсти бити јачи. Ако попустиш, нећеш сасвим утолити глад, него ће се твој апетит још више повећати и биће ти касније потребно нешто више да би умирила ту страст. Попуштање страсти не води ка истинском олакшању и истинској слободи, него ка још дубљем ропству, ка још већој жељи. Стога не веруј помисли која ти каже да је то природна потреба тела и да ће ти бити лакше кад удовољиш телу. 

Кад је реч о рукоблуду, не можеш то учинити кад си међу људима, не можеш то учинити док трчиш или брзо ходаш. Стога кад те притисну те помисли, немој се задржавати у изолованости, него изађи међу људе ако ти је то могуће. Ако је касно и није ти могуће да будеш у друштву, онда можеш да се на пример истушираш хладном водом, можеш да направиш неколико земних поклона, да отрчиш до неке трафике неколико улица даље да купиш кутију шибица или нешто слично. Можеш да се направиш као да ти је то у том тренутку најважнија ствар на свету, како ти од тога зависи живот. Чинећи тако, одложићеш пад на неко време, а након тог времена, напад тих помисли ће ослабити, па ћеш моћи лакше да им одолиш и наставиш свој живот у миру. Нађи нешто корисно чиме ћеш заокупити свој ум у тренутку тих жестоких напада и кад се нађеш у таквом нападу, усмери сву своју пажњу на ту ствар као да је то тренутно најважнија ствар на свету. На пример, има доста апликација на телефону за учење страних језика. Кад се нађеш усред жестоког напада, уместо да пасивно гледаш неке видео снимке где ризикујеш да ти пред очи излети и неки призор који ће још додатно појачати притисак који осећаш, боље укључи апликацију за учење, па се усредсреди на учење и покушај да за што краће време решиш што више задатака. 

Тако можеш постићи да ти тај напад демона заправо донесе неку корист, да научиш нове језике или неке друге корисне ствари. Кад демони виде да ти њихови напади не само нису наудили  него су ти још и користили, онда ће престати  да те на тај начин нападају. 

Избегавај да гледаш и слушаш садржаје који распаљују у теби блудну страст јер такви садржаји хране ту страст у теби. Хранећи свог непријатеља, ризикујеш да се касније изложиш јачем нападу. Ако јој не додајеш храну, блудна страст ће временом слабити, па ће и напади бити слабији и лакше ћеш им одолевати. 

Добро је да имаш увек пред очима и неки визуелни подсетник колико си дана већ издржала у тој борби. Кад осетиш снажан напад, понекад ће само помисао да ћеш уколико попустиш поништити тако велики успех који си до сад с муком стекла и да ћеш морати поново да кренеш од нуле, бити сасвим довољна да одбије напад непријатеља. Ако га и не одбије сасвим, свакако ће га знатно ослабити, па ћеш се уз помоћ оних других начина борбе лакше изборити. 

Ако ти се деси да ипак паднеш, устани одмах и настави са борбом. Немој се много бавити размишљањем о томе колико је велики или тежак твој грех јер те то може одвести у очајање и тоталну предају. Отуда су често и те помисли о величини греха демонске и не воде те у покајање него у очајање. Чим схватиш да си пала, устај истог трена и настави са борбом. Понекад и Бог допушта да паднеш како се не би погордила. Ако се некад направиш важна или некога погледаш с презиром, Бог може допустити да те демони надвладају, те да паднеш и против своје воље. Такве васпитне падове, Бог ти неће урачунавати као поразе. Ипак пошто не знаш да ли се ради о таквом паду или не, ти се труди и бори да никад не паднеш. Кад се то ипак деси, не очајавај него устај брже и бори се даље. Ако тако будеш чинила, сва је прилика да те смрт неће затећи у паду, него у стању борбе. Али ако добровољно пристанеш на пад, надајући се да ћеш се некад касније поново усправити и борити, онда ти се лако може десити да те смрт затекне у паду. Јер и жеља за устајањем после пада и за наставком борбе је дар Божији. Погрешно је рачунати да ће тај дар увек бити ту, ако га сад добровољно одбациш, он ти се можда касније никад и не врати. Стога устани одмах, чим приметиш да си пала и настави с борбом. 

Ваља ти и да размислиш и о томе шта је узрок да ти се већ ближи тридесета, а још увек немаш дечка. У сасвим ретким случајевима одговор на то питање може бити да једноставно немаш тај дар. Ако процениш да је то твој случај и да ти Бог није дао дар за брачни живот и рађање деце, онда буди сигурна да ти је Бог дао неки други дар који можда ниси ни приметила до сад јер си се предала ропству блудне страсти. Можда се у теби крије неки писац, или песник, или сликар. Можда си рођени композитор, или певачица или можда си рођена да свираш неки инструмент. Можда се у теби крије научник. Можда си рођени дизајнер или програмер. Потражи шта је твој таленат и дај све од себе да га умножиш. Усредсређеност на неку корисну и добру ствар у многоме ће ти олакшати борбу са блудном страшћу. 

Ипак, најчешће се не ради о томе да ти Бог није дао дар за брак, него ти нешто не радиш како треба. Рукоблуд и повученост иду једно с другим. Можда си превише повучена и затворена у себе. Можда не пружаш младићима прилику да те упознају. Сасвим је за очекивати да будеш тужна ако желиш да имаш дечка, а године пролазе и то се никако не догађа. Ипак, ако допустиш да те та туга превише обузме, да се на теби очигледно показује, онда ће бити мале шансе да ти неки младић приђе. Јер нико не воли да буде у друштву неке мрзовољне, нерасположене, намрачене девојке. Ако се затвараш у своју собу и не излазиш у свет, онда не треба ни да очекујеш да ће ти неки младић прићи. Немој да мислиш да ти недостаје нека телесна лепота, па због тога не вреди да се надаш да ће ти неки младић прићи. То су демонске помисли којима они покушавају да те убеде како је твоја несрећа изазвана неким спољним фактором на који не можеш да утичеш, као што је физички изглед. Иза те помисли крије се роптање на Бога који ти је дао баш такав изглед. Тиме демони покушавају да код тебе побуде уверење да шта год ти чинила, ствар се неће променити и да је за то крив Бог. Ако поверујеш у то, онда наравно нећеш ништа предузимати, па се ствари неће никад ни поправити. 

Упамти да се не ради о томе шта поседујеш, а шта не, него о томе како носиш оно што поседујеш. Ако си ти незадовољна како изгледа твој нос, или твоја уста, или твоје очи, врло је вероватно да се ни један младић неће одушевити твојим изгледом. Ако си ти поносна на своје лице, и своје тело, онда ћеш привући пажњу младића на себе. Ако желиш да те неки младић заволи такву каква јеси, онда мораш најпре ти сама себе да заволиш такву каква јеси. Наравно, ако нешто можеш да предузмеш да свој изглед побољшаш, онда то предузми, али за ствари на које не можеш да утичеш, не покушавај да их промениш, него уложи напор да и у њима видиш нешто лепо и да их заволиш. Има много жена које већина људи не би окарактерисала као лепотице, али су оне ипак у очима својих мужева најлепше на свету. Није неопходно да својим изгледом одузимаш дах мушкарцима, да би имала дечка. Чак и ако те већина људи не би описала као лепотицу, то не значи да не постоји младић коме би се ти допала. 

Довољно је да твој спољашњи изглед не буде непријатан. Ако се ти помириш са сопственим изгледом, ако будеш благодарна Богу што ти је дао баш такав спољашњи изглед, онда ће из тебе зрачити оптимизам и ведрина и то је оно што ће људе привући теби. Тада ће неки од привучених да се заинтересује за тебе и да пожели да те упозна. Ако у теби препозна девојку добру и пријатну, за њега ћеш бити најлепша на свету. Стога поради на себи да дођеш до таквог стања. Да заволиш свој сопствени изглед и да не будеш намрачена и нерасположена, него да будеш испуњена оптимизмом, надом, позитивношћу, ведрином. Као таква излази што чешће међу људе и користи сваку прилику да се упознаш с неким. Ако ти се учини да се неко колеба да ли да ти приђе или не, приђи ти сама и представи се. Можда ће након тога ствари кренути природним током. Ако ти се кад га упознаш не допадне и тада га можеш одбацити. У сваком случају труди се да не губиш време у узалудном чекању, него користи сваку прилику за упознавање. 

Нека ти Господ помогне у борби коју водиш. 

Повезане вести