СУБОТА, 20. 2. 2021 - 21:49

Извор: ТВ Храм

Духовник - Савет о неузвраћеној љубави

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Драги Оче питам се да ли поступам исправно? Ја волим једну девојку већ две године а она мене одбија. Бојим се да ће тако остати до краја мога живота али имам наде да ће се ствари побољшати. Ако ја останем сам због тога што сам је искрено волео. Да ли је то грех због тога што нисам живео у заједници и множио се? Занима ме ваш став о тој ситуацији.

ОДГОВОР ДУХОВНИКА:  Драги брате, мани се таквих нада и тражи себи бољу девојку. Живети сам је тешко. Нарочито ако је разлог за такав живот погрешан. Ако је заиста волиш толико да не можеш ни да замислиш живот са неком другом, онда запни из све снаге да јој покажеш колико је волиш. Немој допуштати да ти време пролази у неком чекању да се ствари побољшају саме од себе. Ако јој покажеш колико је заиста волиш, онда ће се десити једно од овог двога: или ће јој се таква твоја љубав допасти, па ће и она заволети тебе, или ће те поново одбити па ћеш се ти сам мало охладити кад видиш да она толику твоју љубав презире.

Ако си већ две године покушавао и она те упорно одбија, највероватније неће променити своје мишљење ма шта ти урадио. Ако и даље желиш да покушаш, онда ти саветујем да поставиш неки разуман рок до кад ћеш још покушавати да је придобијеш. Па ако се до тог рока она не предомисли, онда се постарај да је сасвим заборавиш и тражи себи неку другу девојку.

Ако ти девојка каже да те види само као пријатеља и да не жели ништа више од тога, треба овако то да разумеш. Она тиме заправо каже: “Твоје физичко присуство ми не смета, али сматрам да си тотално безвредан и да не треба да оставиш потомство за собом, и да ће свет бити бољи ако остане без твојих гена.” Суштина поруке је у оба случаја иста, само што ти она то говори на ублажен начин како би лакше поднео. За тебе је боље да у себи размишљаш о тим њеним речима у оном грубљем преводу. Јер ако тако будеш тумачио те њене речи, сумњам да ћеш још дуго боловати за њом и гајити према њој неке наде.

Но тумачећи тако ове њене речи, немој падати у очајање, и немој мислити да ће ти тако исто рећи свака девојка. Напротив, буди сигуран да постоје многе девојке које би биле веома захвалне да им неко попут тебе укаже толику љубав. Ти само треба да пронађеш једну од таквих девојака. Стога не допуштај себи да ти улудо пролазе дани у неком чекању, него се старај да сваким даном будеш бар корак ближе ка оној правој.

Немој мислити да би било могуће, и да би било за тебе добро, да уђеш у брак са неком девојком која твоју љубав само не би одбила. За добар брак, неопходно је не само да она пристане и да ти допусти да ти њу волиш, него и она сама мора осећати да без твоје љубави њој нема живота. Стога немој губити време у неким надама да ће се нека тамо смиловати на тебе и да ће ти коначно допустити да је волиш. То не би било довољно. Кад чујеш да нека хоће само да будете пријатељи, одмах иди даље од ње и тражи другу. Нећеш доживети да девојка дође и закуца на твоја врата и упита: “Је л хоћеш да ме жениш?” Ако тако нешто будеш чекао, проћи ће ти живот у чекању и нећеш дочекати. Потребно је да ти идеш и куцаш на њена врата. И ако ти каже: “желим само да будемо пријатељи”, ти иди даље и куцај на следећа врата.

Нека те не обесхрабри то што ћеш вероватно много пута чути оне исте речи. Довољно је да нађеш једну која ће ти узвратити љубављу на твоју љубав. Сматрај и да је боље за тебе да те мимоиђу и одбију све оне друге, док не пронађеш ону праву. Само се старај да ти не пролази време узалуд. Сваког дана постављај себи питање: “Јесам ли бар корак ближе, него што сам био јуче?” Чим видиш да стојиш у месту, не лењи се, него смишљај свој следећи корак. Господ каже у Јеванђељу: “Куцајте и отвориће вам се, тражите и наћи ћете”. Тако и ти чини све што је у твојој моћи да пронађеш ону праву и не заустављај се на неким половичним решењима.

Има много девојака које чекају да им се неко удвара и које би биле захвалне да им неко попут тебе укаже љубав. Зашто онда да губиш време чекајући да се предомисли нека која ти буквално говори: “Ти си безвредан и не треба да оставиш за собом потомство”? Траћиш тако и своје сопствено време, али и време своје будуће супруге која негде тамо чека на тебе.

Стога, драги брате, с Божијом помоћу устани, усправи се и крени напред, и не заустављај се све док не дођеш до циља.

Повезане вести