СРЕДА, 17. 1. 2024 - 09:43

Извор: ТВ Храм

Најава - Векови: Тома Томић, учитељ у пензији и један од последњих Срба у селу Драјчићи у Средачкој жупи

У новој емисији Векови спојили смо  две приче, обе везане за Косово и Метохију. Једна говори о деведесетрогодишњем  учитељу Томи Томићу, једном од последњих Срба који опстаје у селу Драјчићи у Средачкој жупи изнад Призрена, а друга о Хуманитарној организацији "Срцем за Космет" која између осталих својих активности обезбеђује и храну сваког месеца за учитеља Тому и још петнаестак породица у Великој Хочи и Ораховцу.

ТВ Храм

До учитеља Томе нашу екипу води доктор Бојан Павловић из Велике Хоче који осим што брине о здрављу мештана Средачке жупе, као координатор ХО,, Срцем за Космет,, сам носи пакете хране потребитима до њихових домова.

Доктору се стари уча радује, а обрадовао се и нама јер како рече: "Лепо је кад види своје (Србе) којих данас у његовом селу, где их је некад било и преко 180, има свега осморо"...

У топлој соби учитељ Тома ће нам причати о свом школовању и учитељевању, о школи и цркви у селу, о обичајима за Васкрс и Лазаровдан, о упорности да сачува школу од отимања и рушења...дубоко захвалан доктору Бојану, Луки и екипи из Бачке Паланке који га обилазе и доносе му храну, јер како рече: "Није лако данас бринути се о старима".

Пред вама је прича о малом човеку који не жели да оде са свог огњишта и који нас подсећа какви треба да будемо.

Будите уз ТВ Храм у четвртак, 18. јануара у 20.17 часова.
    
 

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија