ЧЕТВРТАК, 7. 12. 2023 - 09:11

Извор: ТВ Храм

Векови: Архимандрит Сава Јањић, игуман дечански 1. део - Четвртак 7.12.

У вечерашњој емисији Векови водимо вас у манастир Дечане где колегиница Оливера Радић разговара са игуманом ове свете обитељи оцем Савом Јањићем.

ТВ Храм

Како нас празник Ваведења Пресвете Богородице уводи у Божићни пост, шта пост представља за православне хришћане и како треба постити; шта је Света Литургија и колико благодати дарују мошти Светога краља Стефана Дечанског... су само нека питања на која отац Сава одговара у првом делу емисије Векови.

О посту и молитви отац Сава између осталог каже:

,,Пост није само питање гастрономије, пост је пре свега једна духовна припрема, јер све и уздржавање од хране и молитва и сви други подвизи су усмерени да задобијемо љубав Божју, да отворимо своје срце да се у њему пројави љубав Божија, а Бог стално сија као сунце. Дакле ми морамо да отворимо прозор своје душе да би то сунце, та светлост, ушла у одају наше душе. И управо пост је тај процес у коме ми отварамо своју душу, отварамо своје срце и онда Божја љубав као светлост улази у нас и ми постајемо свесни неких слабости, неких немоћи, шта треба да исправимо, али исто тако постајемо и свеснији и савеснији у односу према другима и пре свега у односу према Богу. Тако да је пост пре свега духовне природе, време када више треба да проводимо у молитви и у читању, тишини срца и избегавању свега онога што је непотребно, што нас расејава, што нас узнемирава, а трудећи се да служимо и радимо тамо где смо позвани и у ономе што је наш посао.

Наравно и поред свих духовних трудова, важно је да знамо да молитва није само молитва коју изговарамо или читамо у цркви ил којом се молимо у нашим домовима, већ пре свега стајање пред живим  Богом. Молитва је обитавање пред живим Богом у срцу, у тишини свога ума, без обзира шта радили, да ли разговарали, да ли писали, да ли радили било који посао, да стално будемо свесни да то чинимо пред лицем Божјим и таква молитва се зове у традицији наше цркве непрестаном молитвом и подразумева једно стално стајање умом у срцу у дубини нашег бића пред лицем живога Бога. И то је смисао нашег постојања да живимо у Божјем присуству а истовремено да живимо у овоме свету и да се трудимо да ту Божју љубав којом нас Бог благодаћу надахњује ширимо и међу другима, да је показујемо према другима тако што ћемо другима да опростимо, што ћемо разумети друге, а Божја љубав је безусловна и чак подразумева и љубав према онима који нас не воле, дакле и према непријатељима. Господ и сам са крста каже ,, Опрости им, Оче јер не знају шта раде,, Дакле морамо да волимо лик Божји у другом човеку. То нема везе са емоцијама, то је духовна категорија, начин постојања по којем друге људе препознајемо као носиоце лика Божјег, без обзира каквим животом они живели, да ли нас воле или не, да ли живели добрим или лошим животом да препознајемо лик Божји у њима и да волимо тај лик Божји и то је истинска љубав. Тако Бог воли све људе."

 Будите уз ТВ Храм, вечерас, четвртак, 07. децембар од 20.06 часова.

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија