ЧЕТВРТАК, 11. 5. 2023 - 09:33

Извор: TВ Храм

Векови: У сусрет Јеремијиндану у Гораждевцу, четвртак 11. мај у 20.10 часова

Народ Гораждевца живи омеђен вековима, између старе Јеремијине цркве и традиције очуване у обичајима на Јеремијин дан. Литија, Крста, и шаренило народне ношње проносе молитву кроз село од записа до записа и чувају га од невоља и непогода. Девојчице и дечаци у народној ношњи песмом и молитвом обилазе село, проносе благослове са крстоношом  и подсећају опет и опет да рафалима на Бистрици, живот није заувек стао већ као природа у пролеће опет васкрсава, обнавља се и тече. 

ТВ Храм

Своју бол за сином Пантом и наду у његово васкрсење попут монахиње Јефимије после Косовског боја, у цветове на народној ношњи коју носе девојчице и дечаци у Гораждевцу, везе Гордана Дакић, мајка дечака убијеног на Бистрици...... Кроз цветове и осмехе деце која носе њеном руком сашивену и навезену ношњу живе и њен Панто и са њим убијени Иван, живе сва косовско- метохијска деца чије је животе угасило зло. 

Како се Гораждевац припрема за Јеремијин дан и како се у овом метохијском месту живи сазнаћете ако будете уз ТВ Храм у четвртак, 11. маја од 20.10 часова.

ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија