ПОНЕДЕЉАК, 18. 7. 2022 - 18:03

Извор: ТВ Храм

„Срби сви и свуда“ – „Бијело Поље, место настанка Мирослављевог јеванђеља“

Бијело Поље је град у долини реке Лим на северу Црне Горе. Предање каже да је име добило по пољима белих рада којима је тада било прекривено. Вук Стефановић Караџић описујући крајеве у којима живи српско, православно становништо, забележио је касније у свом „Рјечнику“ да је ово „Варош у 'Ерцеговини код воде Лима“.

ТВ Храм

Први записи говоре о старини живота на овим просторима богатим бројним благима који се мере материјалним, али највише духовним вредностима које овај благочестиви народ преноси генерацијама са предака на потомке. О томе говоре бројне светиње које су живеле или и данас живе и сведоче речи „свете воде ријеке Лим“. Прослава Петровдана у Бијелом Пољу почела је Светом Архијереском Литургијом коју је, у цркви, посвећеној првоврховним апостолима Петра и Павла, служио Преосвећени владика будимљанско-никшићки Г. Методије. У наставку прослављања празника верници су предвођени Преосвећеном Господом Епископима: будимљанско-никшићким Методијем, рашко-призренским Теодосијем, милешевским Атанасијем, буеносајреским и јужно-централноамеричким Кирилом, са свештенством и монаштвом у свештеном ходу пошли од древне Петрове цркве до цркве Светог Николе и назад.

ТВ Храм

Иако је био радни дан, река верног народа слила се улицама да походи ове светиње. Молитва и радост у срцима и на лицима обасјала је тог празничног дана Бијело Поље и читав тај крај Црне Горе. Верном народу, архипастирском беседом обратио се владика Методије који је истакао да из немањичке светиње првоврховних апостола Петра и Павла, молитвена река тече, безмало пуне две деценије. Народни стих каже, „манастири и криво гудало то је српско име очувало“. У долини Лима од памтивека живи српски народ. Доказ његовом трајању су бројне светиње које се и данас чувају и негују. Оне нас данас крепе и подсећају на изворне вредности и темеље духовности у времену бура и непогода. На половини пута Беране – Бијело Поље, са леве обале Лима, Брзавском реком узводно, у прекрасној заравни, уздиже се седам камених громада. Ти камени кликови чине природно лепо саздани камени град, Самоград. Истраживања су показала да се овде налазе темељи хришћанских храмова још из 4. века нове ере. Ископавања и истраживања су још увек у току. Унутар града налази се храм посвећен Светом Пантелејмону и настојатељ манастира отац Пантелејмон који заједно са братијом дочекује сваког путника и душу жељну воде живе.

Време емитовања: Уторак, 19. јул 2022. године

Сниматељ: Миодраг Мићић
Новинар: Сава Самарџић

 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија