ПЕТАК, 1. 3. 2024 - 08:11

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 62) - Примењена уметност 19. века, субота 2.3. у 21.12 часова


Богослужбени предмети који су били у употреби почетком 19. века надовезују се концептуално, уметнички и технологијама производње, на уметност 18. века. Граница између векова никада није прецизно одређена, јер постоје мајстори, који стварају на прелазу два века. Време 19. века донело је изузетну сложеност визуелне културе. У нашим храмовима се налазе предмети, који у овом периоду долазе из Руске царевине, Свете земље, ту су затим радови грчких цинцарских мајстора, радови из Беча, али се запажа и продукција домаћих мајстора.

ТВ Храм

У овом периоду дошло је до развоја грађанског друштва, из ког нам долазе бројни поручиоци, али и извршиоци уметничких радова, а формирају се и разна удружења и радионице. Током 19. века индустрија је напредовала и донеће разне новитете.
Индустријализацијом нису изгубљене уметничке карактеристике предмета, већ су од друге половине 19. века све српске цркве биле опремљене савременим квалитетним предметима.
Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

Емисија је на програму у суботу, 2. марта у 21.12 часова, и у репризном термину у недељу, 3. марта у 15.10 часова.

У емисији учествују:
Др Вук Даутовић, историчар уметности
Мср Биљана Цинцар Костић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија