ПЕТАК, 24. 11. 2023 - 16:33

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома твога (Емисија 56) - Примењена уметност 18. века, субота 25. новембра

Емисија је на програму у суботу, 25. новембра у 21.12 часова, и у репризном термину у недељу, 26. новембра у 13:00 часова.

ТВ Храм

Говорећи о литургијској уметности и богослужбеним предметима 18. века, можемо пратити неколико паралелних токова. Српски народ је у овом периоду био настањен на једном широком подручју под влашћу различитих сила, на територији Османског царства, Хабзбуршке монархије и Млетачке републике. Управо то је утицало на стилску разноврсност богослужбених предмета у ризницама наших манастира, било да је реч о предметима од текстила, метала или дрвета. Предмети су поручивани у радионицама страних мајстора, али и у бројним српским радионицама.

Током 18. века израђивани су и окови за посебно поштоване иконе, као и за књиге, које су некад красиле и корице од коже која је потом украшавана. Појава бакрореза омогућила је израду различитих типова текстилних богослужбених предмета, много економичнију у односу на скупу и дуготрајну технику црквеног веза. 

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

Др Вук Даутовић, историчар уметности

Мср Биљана Цинцар Костић, историчар уметности


 

Повезане вести

Најаве емисија