ПЕТАК, 13. 10. 2023 - 09:47

Извор: TВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 53) - Зидно сликарство 18. века, субота 14.10. у 21.15 часова

Емисија је на програму у суботу, 14. октобра у 21.15 часова, и у репризном термину у недељу, 15. октобра у 13:00 часова.

ТВ Храм

У првој половини 18. века стварају углавном локални зографи, који сликају под утицајем старог српског сликарства. Паралелно са традиционалним стилским токовима, пред крај прве половине 18. века, доласком урајинских сликара, долази и до нових  стилских утицаја. Незаобилазан пример зидног сликарства овог периода, представља храм у манастиру Бођани, где сликар спаја традицију и нова стилска струјања.

У српском монументалном сликарству наступило је у 18. веку једно ново раздобље током ког је традиционални систем украшавања зидних површина унутар храма, замењен једним потпуно новим принципом. После Крушедола напушта се пракса осликавања свих зидова храма, и прихватају се западноевропски принципи према којима се уместо литургијских и наративних циклуса истичу појединачне композиције. Слика се поставља изоловано уоквирена декоративним картушем.

Зидно сликарство у православним храмовима, развијало се током 18. века, и показало је све промене карактеристичне за уметност тога доба.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.


У емисији учествују:
Проф. др Александра Кучековић
Др Љиљана Стошић
Проф. др Владимир Симић

Повезане вести

Најаве емисија