ПЕТАК, 14. 10. 2022 - 13:57

Извор: TВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 33) Архитектура у време Мрњавчевића

Емисија је на програму у суботу, 15. октобра у 21.10 часова, и у репризном термину у недељу, 16. октобра у 14.30 часова.

ТВ Храм

Мрњавчевићи су једна од најугледнијих великашких српских породица. Њихова имања су била на подручју данашње Северне Македоније. Најистакнутије представнике ове породице, Угљешу и Вукашина, срећемо на високим дужностима још пред крај владавине цара Душана. Кључна година у историји породице Мрњавчевић је 1365. када је удовица цара Душана, предала Угљеши власт у области Серске државе. Исте године, његов брат Вукашин, је добио титулу савладара цара Уроша.

У овом периоду развијена је градитељска делатност, међутим, династија је владала мали број година, да би се могло говорити о специфичностима градње овог периода. Изградња и осликавање цркве Светог Димитрија у Марковом манастиру представља највећи ктиторски подухват који је обележио владавину краљева Вукашина и Марка.  

Kроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

доц. др Јасмина Ћирић, историчар уметности

проф. др Радивој Радић, историчар

проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија