СУБОТА, 25. 6. 2022 - 10:34

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 29) Иконе и иконостаси у периоду од 1322. до 1371. године

Емисија је на програму у суботу, 25. јуна у 20.20 часова, и у репризном термину у недељу, 26. јуна у 16.30 часова.

ТВ Храм

Иконопис се у Србији развија без прекида од средине 12. века, а ове средњовековне иконе на том путу развоја прешле су све етапе стилских особина као и фреско-сликарство и показују високе уметничке домете. Иако су током средњег века у Србији радиле бројне радионице у којима су стварали домаћи мајстори, ктитори су често позивали сликаре са стране или су дела иконописа куповали и добијали на путовањима по другим земљама. Познато је, да су наши владари даривали храмове и изван своје државе. 

Највише икона из овог периода чува се у ризницама манастира Дечана и Хиландара. Поменућемо икону Богородице Пелагонитисе из Дечана, икону Благовести пореклом из Призрена, затим хиландарске иконе Богородицу Попску са сценом Ваведења на полеђини, Деизисни чин, икону Богородице Необориме стене са представом Светог Саве на полеђини, икону Петозарних мученика и др. Данас се ове иконе чувају као реликвије, али и као право уметничко благо.

О иконостасима знамо мање података, али се њихов развој може пратити кроз векове. Из овог периода датира иконостас у Дечанима. 

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

проф. др Оливер Томић, историчар уметности

др Миљана Матић, историчар уметности

доц. др Драгана Павловић, историчар уметности 

Душан Миловановић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија