ПЕТАК, 10. 6. 2022 - 18:11

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 28) - Фреско-сликарство у периоду од 1322. до 1371. године (трећи део)

Емисија је на програму у суботу, 11. јуна у 20.20 часова, и у репризном термину у недељу, 12. јуна у 16.30 часова. 

ТВ Храм

За време владавине краља, а потом цара Душана, фрескописане су бројне властеоске задужбине у Србији. Највећи број цркава налази се данас на простору Македоније, Косова и Метохије, а имамо такође сачуване и властеоске задужбине у Рашкој. Поменућемо цркву у селу Карану код Ужица, цркву манастира Добрун код Вишеграда у Републици Српској, затим манастирске цркве у Полошком и Псачи у Северној Македонији, цркву на острву Мали Град на Преспанском језеру у Албанији и др. 

У селу Матеич недалеко од Куманова саграђена је црква посвећена Богородици. Реч је о последњој царској задужбини која је судећи по ктиторском портрету, завршена након смрти цара Душана.  

Српске средњовековне фреске добар су извор за проучавање различитих сегмената тадашњег живота. Говоре нам не само о вери и посебном поштовању одређених светитеља, већ и о сферама приватног живота, као што су мода, музика, медицина, књижевност, али и о прибору за писање, храни и много чему другом. 

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике. 

У емисији учествују: 

 

доц. др Драгана Павловић, историчар уметности  

доц. др Јасмина Ћирић, историчар уметности 

проф. др Радивој Радић, историчар 

др Бојан Поповић, историчар уметности

Повезане вести

Најаве емисија