ЧЕТВРТАК, 6. 1. 2022 - 09:28

Извор: ТВ Храм

,,Из манастирске кухиње'' - Манастир Пиносава 6. јануар у 15.25

У следећем серијалу ,,Из манастирске кухиње'' погледајте припрему посног специјалитета - монашки кромпир и лигње у белом вину са поврћем.

ТВ Храм

Манастир Пиносава налази се у атару села Кусадак, скривен у храстовој шуми у близини малог језера, недалеко од Смедеревске Паланке и 15км од Младеновца. После пада Смедерева 1459. године, бежећи од Турака, група монаха долази у Кусадак где оснива манастир и подиже прву цркву-чатмару од прућа облепљену блатом. Стари иконостас осликао је 1832. године Јања Молер, али је он замењен високом олтарском преградом коју је 1929/1931. године урадио дебарски мајстор Нестор Алексијевић са синовима. Поред цркве налази се занимљиво старо гробље, манастирски конак и, стотинак метара даље, на великој ливади, огроман храст, за који народ верује да је Карађорђе под њим причешћивао војску. Унутрашњост цркве је веома занимљива, а посебно је интересантан иконостас са дрвеним вратанцима.

Екипа ТВ Храм је уживала у специјалитету игумана манастира Пиносава, оца Петра, о коме  ћете више сазнати 06. јануара 2022. у 15.25 часова.

Захваљујемо се  Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама која је подржала пројекат ТВ Храм ,,Из манастирске кухиње''.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм


 

Повезане вести

Најаве емисија