ПОНЕДЕЉАК, 3. 1. 2022 - 19:06

Извор: ТВ Храм

,,Из манастирске кухиње'' - Манастир Нимник 4. јануар у 22.10

У следећем серијалу ,,Из манастирске кухиње'' погледајте припрему посног специјалитета директно из кухиње манастира Нимник.

ТВ Храм

Манастир Нимник, познат и под именом Маријански манастир је манастир Српске Православне Цркве, припада Епархији браничевској. Манастир са црквом посвећеној Преносу моштију Светог Николаја Мирликијског представљају као целина непокретно културно добро као споменик културе Постоји легенда везана за назив овог манастира.

По приповедању, у овом крају је за време турске владавине живела девојчица која је одбила да турским војницима покаже пут до манастира, знајући да Османлије вероватно траже цркву да би је спалили. Када су је питали где се манастир налази, девојчица је одговорила "нишћу нимик" (у преводу - "не знам ништа"), на шта су Турци одговорили насиљем и сасекли дете на месту.

И дан данас на њеном гробу стоји једна од две капеле овог манастира по имену Светиња.

Манастир је саградио неки Богосав, који је по навођењу био један од војвода кнеза Лазара и за кога се сматра да је исти Богосав који се помиње у народној песми "Кнез Богосав и Старина Новак".

Екипа ТВ Храм је уживала у сасвим оригиналном укусу брускета спремљених на манастирски начин и гостопримству игумана манастира оца Јелисеја и мати Стефаниде која је стрпљиво поделила своје знање о културним и духовним наслеђима манастира а о којима ћете више сазнати 04.јануара 2022. у 22.10ч.
 
Захваљујемо се  Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама која је подржала пројекат ТВ Храм ,,Из манастирске кухиње''.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија