НЕДЕЉА, 2. 1. 2022 - 11:16

Извор: ТВ Храм

,,Из манастирске кухиње'' - Манастир Сланци 3. јануар у 22.10

У следећем серијалу ,,Из манастирске кухиње'' погледајте припрему посног специјалитета.

ТВ Храм

 

Манастир Сланци (у историјским изворима и литератури се још помиње и као Сланац или Сланце) налази се источно од Београда, на седмом километру Сланачког пута који Београд повезује са Великим Селом.

Североисточно од манастира налази се истоимено село. У XV, XVI и XVII веку био је познат као „стари манастир“, а народно предање га везује за династију Немањића. У народној традицији су очуване две верзије догађаја. Према првој, основао га је свети Сава почетком XIII века (у близини манастира се налази и извор светог Саве), а друга нам преноси да је ктитор Сланаца био краљ Драгутин крајем XIII века. Године 1900. на овом месту је подигнута мала капела са правоугаоном основом и двосливним кровом у којој се служило све до 1968. године када је отпочета темељна обнова манастира. У темеље манастирског храма и конака су положене повеље исписане на пергаменту у којима је писало: „...Обнављајући с Божијом помоћу ову светињу Немањића, додељујемо јој свету мисију да се у њој, као метоху манастира Хиландара у Светој Гори, припремају млади монаси за подвижнички живот у манастиру Хиландару.“ Оснивање оваквих метоха је било уобичајено не само за Хиландар, већ и за остале Светогорске манастире.  Данас је у власништву Хиландара само део поседа, углавном у Грчкој, а манастир Сланци је једини активни и живи метох Хиландара у Србији.

Екипа ТВ Храм је уживала у гостопримству настојатеља манастира протосинђела Стефана, као и у посном купусу који је с љубављу спремљен за недељну заједницу манастира Светог Стефана у Сланцима, а о којој ћете више сазнати 3. јануара 2022. у 22.10ч.

Захваљујемо се  Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама која је подржала пројекат ТВ Храм ,,Из манастирске кухиње''.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија