НЕДЕЉА, 2. 1. 2022 - 06:00

Извор: ТВ Храм

,,Из манастирске кухиње'' - Манастир Липар 2. јануар у 22.10 часова

У следећем серијалу ,,Из манастирске кухиње'' погледајте припрему просфоре које се употребљавају на Светој Литургији.

ТВ Храм

На деветом километру старим путем Крагујевец – Јагодина, у Доњој Сабанти, зсеок Липар, налази се стара Православна Српска светиња. У овом крају позната је у народу и под именом Батаљена црква, јер људе који су у наведену светињу долазили болесни, батаљивала – престајала је болест, односно бивали су ицељени. Манастир Св. Великомученика Георгија- Липар, се налази на брду Липару, у селу Доња Сабанта, десетак километара од Крагујевца.

Ово село и Липар постали су шире познати по српском романтичарском песнику и сликару Ђури Јакшићу који је овде службовао 1865. и 1866. године као учитељ основне школе и где је написао чувене песме На Липару и Поноћ. Садашња манастирска црква Светог великомученика Георгија подигнута је 1936. године на темељима старијег храма. Освећена је исте године од викарног Епископа сремског Саве (Трлајића), потоњег горњокарловачког – свештеномученика Српске православне цркве, пострадалог у Другом светском рату. У време подизања Светогергијевског храма у Доњој Сабанти, која је од 1910. године имала парохијску цркву Преображења Господњег, свештеник је био Добривоје Бранковић. У октобру 2013. године одлуком Епископа шумадијског Јована, манастир Св. Великомученика Георгија је преименован у женски манастир у коме сада живе и раде монахиње, на челу са игуманијом мати Тавитом.

Емисија о  манастиру Липар биће емитовано на  ТВ Храм 2. јануара 2022. у 22.10ч.

Захваљујемо се  Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама која је подржала пројекат ТВ Храм ,,Из манастирске кухиње''.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм


 

Повезане вести

Најаве емисија