ПЕТАК, 21. 6. 2024 - 12:29

Извор: TВ ХРАМ

Најава - Заволех лепоту дома Твога (Емисија 70) - Српска црквена уметност и уметници данас (други део)

Емисија је на програму у суботу, 22. јуна у 21.15 часова, и у репризном термину у недељу, 23. јуна у 15.10 часова.

ТВ Храм

Поштовани гледаоци, пред Вама је последња емисија серијала Заволех лепоту дома Твога, који је почео са емитовањем у априлу 2021. године. У 70 емисија културно-образовног карактера, дат је преглед свих видова српске сакралне уметности, почевши од првих српских владара, па све до данашњег дана и савременог стваралаштва, на свим просторима на којима су живели и стварали Срби. Кроз историју српске црквене уметности водила вас је историчарка уметности Сњежана Орловић. У серијалу је учествовало 40 наших еминентних стручњака: историчара уметности, историчара, архитеката, теолога, историчара књижевности, музиколога, сликара, иконописаца и мозаичара.

Богата ризница српске црквене уметности, до данас је сачувала уметничка дела, којима је уједно и установила неке непромењиве вредности. Овај фонд је по својој бројности и разноврсности, идеална основа, на којој може да се гради и ствара, у традиционалном духу, али на један другачији начин, са личним печатом, остављајући простор да се за будућност оставе нова вредна дела.

Свако ко је провео одређено време посматрајући неке древне фреске, иконе, храм или било које уметничко дело, сигурно се и запитао ко је био тај уметник, где се школовао, шта је још створио, с каквим тешкоћама се сусретао, а колико је уживао у свом раду. Много тога бисмо хтели да их питамо, а нисмо имали прилику. Међутим, чини се да су искуства уметника и данас потпуно иста, без обзира којом граном уметности се баве. Они баштине искуства, која је потребно пренети онима који тек стасавају за нове подухвате.

Када се сагледа све оно што смо добили у наслеђе, схватамо колико је велика улога уметности у идентитету српског народа. Српска црквена уметност сведочи о вишевековном присуству нашег народа, континуитету постојања, правим вредностима, талентима и развоју уметничког израза, али је и сведок наше вере. Ми данас имамо велику обавезу, да наставимо да чувамо све оно што су нам наши преци завештали и да стварамо управо онако како су и они то чинили, остављајући нова дела генерацијама које долазе.

У емисији учествују:

Љубица Бошњак, архитекта

Проф. др ум. Горан Јовић, уметник

Доц. Јелена Хинић, иконописац

Проф. Ђуро Радловић, академски сликар и мозаичар

Академик Светислав Божић, композитор

Горан Ристовић, фииграниста

Повезане вести

Најаве емисија