ЧЕТВРТАК, 13. 6. 2024 - 15:25

Извор: ТВ ХРАМ

Најава - Музеј Српске Православне Цркве - Чувар историје и културе српског народа

Емисија је на програму у петак, 14. јуна у 21.15 часова.

ТВ Храм

 

Иницијативе за формирање црквеног музеја су приметне још од средине 19. века, али тек 1927. године, Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве, донео је одлуку о оснивању музеја. Други светски рат омео је ове планове и донео велика страдања српских православних храмова. Тек 1954. године, Музеј СПЦ је свечано отворен за јавност.

Музеј СПЦ, баштини богато покретно сакрално наслеђе са свих простора где су вековима насељени Срби. У својим фондовима чува око 30.000 експоната разврстаних у више збирки попут збирки рукописа, икона, текстила, метала, предмета од дрвета, графике, штампаних књига, портрета, али и архивске грађе. У њему се данас чувају и Плаштаница краља Милутина, крст цара Душана, кивот краља Стефана Дечанског, Јефимијин покров за одсечену Лазареву главу, одора кнеза Лазара, митра београдског митрополита, дар Катарине Кантакузине Бранковић, велики број повеља и привилегија.

          Музеј СПЦ данас представља централну ризницу, а предмете обрађује према савременим музеолошким принципима и методама. Музеј поседује сопствени информацоини систем документовања збирки и колекција, а спроводи и пројекте дигитализације како би унапредили заштиту и презентацију експоната. Стручним вођењима кроз сталну поставку и изложбама, Музеј остварује и делатност просветно-педагошког рада и сарадњу са образовним установама.

Музеј Српске Православне Цркве презентује уметничко стваралаштво, културу и духовност српског народа, а својим вишедецеијским радом постао је цењена специјализована музејска установа.

Аутор емисије: Сњежана Орловић

Монтажа: Марија Миланов

Текст читала: Драгана Кауцки

Повезане вести

Најаве емисија