СУБОТА, 23. 4. 2022 - 15:27

Извор: ТВ Храм

Најава - Васкршњи програм Tелевизије Храм

Екипа Телевизије Храм и ове године припрема разноврстан програм поводом обележавања празника Васкрсења Христовог. Уз редовне информативне емисије, директан пренос свете Литургије на Васкрс у поноћ као и свете Литургије на сам дан Васкрса у 9 часова , наши гледаоци имаће прилику да уживају у мноштву занимљивих прича и богатом музичком садржају.

ТВ Храм

O симболици јајета, са акцентом на Нојева јаја која украшавају бројне храмове Српске Цркве, у емисији ,,Бисери Небеског Јерусалима - Нојева јаја".

Погледајте и послушајте како су о радости Васкрсења Христовог говорили лекари, књижевници, публицисти, уметници и спортисти. Открићемо на који начин превазилазе потешкоће, који су извори надахнућа за њихова дела, и које су поруке упутили свима нама.

 Интересантни саговорници у студију поделили су са нама своја знања, љубав и васкршње радости. Говорили су о симболици васкршњег цвећа ; о значају усавршавања и прослави Васкрса у њиховом дому; о,,Јеванђељу за децу" , новом издању књиге Храма Свеог Саве.

У светлости Васкршњег програма говорили смо и о књизи Патријарха Порфирија ,,Премудрост у тајни сакривена".

Сазнали смо како православне вишечлане породице прослављају најрадоснији хришћански празник и које су њихове животне приче. Свима су нам познате речи Светог Апостола Павла “Љубав никад не пролази”, а ми смо ову реченицу доживели у домовима ових  породица, које одише вером, надом и љубављу.

Доносимо Вам причу о историји, вери и значају Морасвке Свете Горе за српски народ, која се простире на територијима општина Свилајнац и Лапово, уз обалу Велике Мораве. Уживали смо у гостољубљу сестринства манастира Пресвете Богородице Тројеручице.

О првом српском просветитељу - Светом Сави, његовим путовањима у Палестину и обичајима са овог простора разговарали смо интересантним гостом у студију Телевизије Храм, а поводом четири века од упокојења хиландарског монаха Георгија Митрофановића сазнаћете више у првој од неколико прича које припремамо у 2022. години.

Уз подршку Управе за сарадњу са верским заједницама Владе Србије, Телевизија Храм Архиепископије београдско карловачке реализује неколико пројеката, о два говоримо и у Васкршњем програму.

У оквиру библиотеке наше телевизије Човек у огледалу , изашла је из штампе књига  “Одговор духовника савременом човеку”, у којој су смештени 100 одговора, на питања савременог човека из првих стотину емисија емитованих од фебруара 2020. године.

Музички пројекат "Земљи со, а тами сјај", састоји се од 12 музичких нумера, жанровски различитих, на којима је учествовао велики број познатих музичара са нашег простора, а у сарадњи са ПГП РТС-ом очекује се  званично издање носача звука.

Телевизија Храм је урадила неколико музичких спотова за песме са овог пројекта, а приче са снимања прожете снажним порукама вере, љубави, мира и светлости Васкрсења, доносимо у оквиру Васкршњег издања нашег програма.

Водимо вас у Сремске Карловце, Лелић, Жичу, Студеницу, а приче са снимања можете погледати у емисијама "Ја сам јачи- не бој се" и манастир Лелић – духовно наслеђе.

Зашто је лепо бавити се фолклором и традицијом, зашто млади људи из овог Уметничког центра бирају да се тиме баве, кадрове са снимања спота за ову песму, као и бројне друге интересантне саговорнике, међу којима и оца Герасима, јеромонаха из манастира Лелић, чућете у прилогу "Ој, Владико, наше сунце сјајно".

Најрадосније васкршње честитке упућују и најмлађи Светосавци, и то не не само на српском, већ на 50 различитих језика.

Поред васкршњих видео спотова, премијерно ће бити емитовани сегменти и целовити концерати снимљени у протеклом периоду: Хор при Патријаршијској капели “Свети Симеон Богопримац”, Српски православни појци, Павлина Радовановић, Црквено - дечији хор “Орлић”, Хор РТС-а и видео спотови Националног ансамбла коло.

Будите уз наш празнични програм да заједно прославимо Васкрслог Христа!

Повезане вести

Најаве емисија