НЕДЕЉА, 9. 6. 2024 - 12:21

Извор: TВ ХРАМ

Најава - „Приче из незаборава" – „Спаси Господе, љубављу Својом", протојереј-ставрофор Милић Марковић, старешина Старе цркве у Крагујевцу

Св. владика Николај Велимировић је рекао: „Чистота спољашња доликује човеку. Но то је мала чистота. Чистота унутрашња несравњено је важнија од чистоте спољашње. То је велика чистота." У географском средишту Србије, у Шумадији, историјском престоном граду Крагујевцу 1818. године саграђена је црква посвећена Силаску Светог Духа коју још и називају Стара црква.

ТВ Храм


У уводном делу књиге „Споменица – Два века Старе цркве у Крагујевцу 1818-2018", Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован је записао: „Показало се да у свим епохама кроз које траје Хришћанство, теолошко мишљење и архитектонско и уметничко уобличавање храмова блиско коегзистирају. Богословље, засновано пре свега на саборским догматима и светоотачком промишљању, одређују  уметничку и архитектонску форму богослужбених места и има кључну улогу у повезивању духовног и материјалног света у јединствену целину. Начин на који је уобличен простор у којем се окупљају верници и визуелна перцепција његовог опремања и уређења представљају основу за поимање Бога и света."

Наш домаћин био је протојереј-ставрофор Милић Марковић, старешина Старе цркве у Крагујевцу са којим смо причали о историји и значају светиње за целокупни српски род од настанка па до данас."

Аутор: Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов
Сниматељ: Бојан Пауновић
Време емитовања: Недеља, 9. јун 2024. године од 20:30

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија